Managerul a plecat, minciuna cu Muzeul Carol I a rămas!

De Mihai Vintilă 24 August 2021, 12:26 Editorial

Prin evenimentele desfășurate de curând, Muzeul Brăilei continuă politica mincinoasă referitoare la data înființării sale. Fostul manager Ionel Cândea a dorit neapărat, din sufletul lui de regalist postcomunist, ca acest muzeu să poarte titulatura, nesusținută de documente, de Carol I.

Am explicat la timpul potrivit în articolul 23 august - Ziua Muzeului Brăilei o minciună propagată de interese de ce acest muzeul trebuie să poarte doar titulatura de Muzeul Brăilei.

Venim azi cu documente suplimentare care să întărească afirmațiile noastre.

În anul 1932, în luna mai, din dorința sistematizării informațiilor muzeale Secretariatul Ministerului Regal al Afacerilor Externe cere Primăriei Brăila să completeze și să trimită de urgență un chestionar cu datele referitoare la muzeele care există în oraș. Această cerință se face spre Primăria Brăila pentru că primăriile erau forurile tutelare ale muzeelor din patrimoniul public. Răspunsul din 1932 dat de Primăria Brăila confirmă ce am afirmat - nu exista niciun muzeu la Brăila în acel an!

Unde este atunci instituția numită Muzeul Brăilei Carol I? Nu exista! Ea va apare în 1955 (Muzeul Hristo Botev) și se va consolida în 1968 prin unirea cu Muzeul de Artă Brăila devenind Muzeul Brăilei! Atunci de ce se numește Carol I? Din insistența unui singur om! În regulamentul de care amintește decretul regal, făcut de VA Urechia, muzeul era o anexă a bibliotecii! Deci biblioteca avea și un spațiu de muzeu, câteva dulapuri expuse în sala de lectură! 

Documentele se găsesc la Arhivele Naționale. Serviciul Județean Brăila. Fond Primăria Brăila, Dosar nr. 8/1932, filele 135-137.

 

decret regal biblioteca braila

 

chestionar muzeu braila  intrebare primaria braila muzeul

raspuns primaria braila referitor la muzeu

 

Autor Mihai Vintilă 24 August 2021, 12:26 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii