23 august - Ziua Muzeului Brăilei o minciună propagată de interese

De Mihai Vintilă 18 August 2020, 20:08 Editorial

Conform documentelor adică a Decretul nr. 2134, din 23 august 1881, semnat de Regele Carol I, se autorizează "deschiderea și funcționarea în urbea Brăila a Bibliotecii publice și Museului științific, fondate din inițiativă privată, după statutele și regulamentul întocmit". Cu alte cuvinte comitetul de inițiativă compus din: dr. Constantin C. Hepites – farmacist, Ieronim Gold – avocat, Christodul Sullioti – doctor în litere și filozofie, Ștefan C. Hepites – doctor în matematică și fizică și Zamfir C. Zamfirescu – fost profesor a pregătit statutul redactat de Atanasie Popescu iar sub conducerea primarului Radu S.Campiniu s-au strans aproape 1000 de volume. Ministru instrucțiunii publice la acea vreme V. A. Urechia a supus voinței regelui decretul de mai sus și astfel lua naștere la Brăila "Biblioteca și cele două camere anexă Museu". Asta este istoria!

Acum, domnul Ionel Cândea, mare iubitor de adevăr istoric doar dacă este în favoare lui, schimbă datele problemei pentru a da o față "istorică" unui muzeu comunist.

Muzeul Brăilei este în fapt continuatorul Muzeului Hristo Botev. Acel muzeul a fost înființat în 1955 de prof. Nicolae Hartuche si susținut ulterior de prof. Florian Anastasiu. A fost un muzeul dedicat arheologiei și istoriei și desigur memoriei revoluționarului bulgar Hristo Botev. Instituția s-a mutat în 1959 în actualul sediu din Piața Traian nr 3. Cine afirmă asta? Păi același Ionel Cândea atunci când avea alte interese (vezi articolul aici).

Prima intenţie de constituire a unei colecţii publice de artă la Brăila se datorează colecţionarului Anastase Simu (1854 - 1935). El a donat în anul 1928, "scumpului ...oraş natal Brăila", 30 de lucrări de artă pentru a fi expuse în saloanele primăriei. În 1938 primăria şi-a creat un serviciu cultural care a preluat Pinacoteca, dezvoltând patrimoniul acesteia. În toată perioada interbelică primăria orașului a făcut achiziții și comenzi de tablouri lucru consemnat în presa vremii. În anul 1950 Pinacoteca a devenit instituţie independentă căreia, în 1955, i s-a schimbat denumirea în Muzeul de Artă sub care a funcționat până în 1968.(vezi sursa)

În frumosul an 1968 cele două muzee unite Hristo Botev și Muzeul de Artă devin Muzeul Brăilei prin reorganizarea instituțiilor. Deci actualul Muzeu al Brăilei este continuatorul celor două și nu continuatorul "anexei muzeu" a cărui act de naștere îl semna regele Carol I așa cum dorește domnul Ionel Cândea a dezinforma prin toate mijloacele. Documentul original, semnat de rege, poate fi studiat la instituția de care aparține și anume la Biblioteca Județeană Panait Istrati! Dacă prin acel document s-ar fi întemeiat muzeul actual nu ar fi fost logic și normal ca el să stea la intituția căruia îi era destinat? Faptul că biblioteca îl deține arată clar că biblioteca s-a înființat prin acel decret și nu închipuitul muzeu.

Cum s-ar spune minciuna are picioare scurte dar tupeul nu poate fi oprit! Muzeul Brăilei devine Muzeul Carol I pe baza unei argumentații mincinoase istoric iar totul nu se oprește aici. Sala mare a instituției devine sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”! Pe aceiași linie propun ca toaletele instituției să se numească "Carol al II-lea" iar colecția de tablouri "Regele Mihai I" având în vedere afinitățile respectivilor monarhi!

Înțelegem disperarea unui șef și minciunile propagate în pofida documentelor dar îl informăm că nu toți suntem afoni în istorie, nu toți înghițim minciuna și nu toți suntem angajați la instituția pe care el o conduce să nu putem vorbi liber! Până la urmă instituția muzeului va deveni ceea ce este și anume Muzeul Brăilei. Un nume simplu și corect, demn de trecutul comunist al instituției! Carol I poate rămâne acolo unde îi este locul, în istorie și nu pe fațada unei instituții pe care chipurile ar fi înființat-o!

Singura argumentație pentru sărbătorirea zilei de 23 august de actualul muzeu o găsesc doar în cea legată de continuarea sărbătorii comuniste de 23 august. În fond originea nu îi poate fi negată!

P.S.
Mai multe informații despre decretul regal puteți citi în revista Ex Libris nr 11 de la pagina 1.

 

 

Autor Mihai Vintilă 18 August 2020, 20:08 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Valeriu Ion Gagiulescu 19 August 2020, 05:36

    Restabilirea unui adevăr istoric este întotdeauna nu numai o datorie de conștiință ci, mai ales, o obligație naturală din momentul în care faptele documentate o impun. FELICITĂRI , domnule Mihai Vintilă !

  2. Nelu Ivan 14 Septembrie 2020, 07:14

    Tinind cont ca, este vorba de, Profesor Doctor Ionel Cindea, o personalitate remarcabila la nivel national, nu il vad chiar atit de vinovat!?? -Vinovati sint cei care au aprobat acest document ,,Muzeul Carol I" Braila. De aici se vede ce prosti avem, platiti cu bani grei, sa faca ,,Arta din Prostie". Pe d-nul Ionel Cindea, il bagam la ,,Erori Celebre".

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii