Primul sau ultimul autograf al lui Nicolae Ceaușescu

De Nelu IVAN 18 Aprilie 2019, 21:41 Atitudini

carte ceausescu autograf Nicolae Ceausescu

Se știe că ultima vizită de lucru a președintelui Nicolae Ceaușescu a fost la Brăila în luna noiembrie a anului 1989. Printre obiectivele vizitate s-a numărat și Combinatul de Celuloză și Hârtie Brăila unde a dat primul și ultimul autograf pe cartea despre care vom vorbi.

- Cu câteva zile înainte de această vizită, un maistru de la Fabrica de Cartoane a fost în delegație la Scânteia și a luat de pe o masă de acolo această carte care ieșise ca prototip, semnal. Venind în vizită la Brăila Ceaușescu, maistrului i-a venit ideea să îi ia un autograf. S-a dus la biroul unde era președintele dar nu i s-a permis acest lucru. În schimb acolo erau cinci ofițeri de securitate care au auzit despre ce era vorba și au râs de idee.

Unul din ei a luat cartea și s-a dus cu ea în biroul directorului general Gheorghe Nicolau unde se găsea președintele Ceaușescu. Acesta discuta cu conducerea din Brăila. Securistul a intrat în birou iar Ceaușescu l-a întrebat:
- Ce se întâmplă?
- Un tovarăș vrea un autograf pe această carte!
Președintele Ceaușescu a luat cartea, a studiat-o și ar fi spus:
- Este primul meu autograf... a scos stiloul cu cerneală roșie și a dat autograful sub numele lui pe pagina de introducere în carte unde are un citat.

Când a văzut cartea cu autograf maistrul m-a căutat la telefon pentru a se lăuda cu ea știind că sunt colecționar. Motivul era că această carte este o comoară de colecție, fiind unicat. Acum când mă gândesc la ce îmi spunea atunci, s-a dovedit un mare adevăr. Cartea nu s-a mai tipărit!

Trece timpul și în anul 1991 mă găsesc cu posesorul cărții căruia, atunci, i-am rezolvat o problemă. I-am făcut cinste la restaurantul Chirtanus din bariera Brăilei și mi-a dăruit-o mie deoarece soția îl amenința că o aruncă la gunoi iar el nu avea ce face cu ea, pe când eu eram colecționar.

Prin anii 2015-2016 cartea a fost filmată și prezentată într-o emisiune la Digi24.

Emisiunea a fost urmărită de fostul director Nicolau al combinatului care a dorit să vadă cartea și să îmi scrie pe ultima pagină cum s-a petrecut acest fapt la el în birou. Verbal, mi-a confirmat povestea. Din păcate acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece a decedat între timp.

Am încercat o altă validare prin domnul Mihai Borhan care la momentul întâmplării era director de fabrică. Acesta, la o cafea, mi-a confirmat că discuțiile aveau loc între Ceaușescu, secretarul de partid și directorul general. A studiat cartea și mi-a spus că dețin o comoară.

Acum când scriu acest articol pot spune două motive de care Ceaușescu n-a ținut cont și care l-au
dus la pierzanie: nu a știut ce înseamnă leul flămând și spiritul liber.

material apărut în revista Litera 13 nr 18.

https://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/litera13-nr-18-a-a-aparut.htm

 

 

Autor Nelu IVAN 18 Aprilie 2019, 21:41 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii