Ziua Europeana a Egalitatii Salariale

De Europe Direct Braila 06 Martie 2011, 20:19 Utile
In Uniunea Europeana, femeile castiga de-a lungul vietii, in medie, cu 17,5% mai putin decat barbatii. Acest procentaj uimitor va fi evidentiat astazi, cu ocazia primei Zile Europene a Egalitatii Salariale celebrata in intreaga UE. Aceasta zi – 5 martie – a marcat numarul de zile suplimentare pe care femeile trebuie sa le munceasca in anul 2011 pentru ca suma de bani castigata de acestea sa fie echivalenta cu cea obtinuta de barbati in 2010.

Comisia Europeana se angajeaza sa reduca diferentele de salarizare intre barbati si femei si a publicat, in septembrie 2010, o strategie globala privind egalitatea intre sexe (a se vedea IP/10/1149 si MEMO/10/430). Ziua Europeana a Egalitatii Salariale din acest an, care vizeaza sensibilizarea cetatenilor fata de aceste diferente de salarizare, prefateaza Ziua Internationala a Femeii din data de 8 martie.         
        
"Remunerare egala pentru munca egala” reprezinta unul din principiile fondatoare ale UE. El figureaza deja in Tratatul de la Roma din 1957. Cu toate acestea, progresele realizate in materie de reducere a diferentelor de salarizare intre barbati si femei au fost lente. Potrivit celor mai recente statistici, realizate pentru anul 2008, procentajul variaza de la 5% in Italia pana la 30% in Estonia. Acest lucru reflecta inegalitatile complexe care persista pe piata fortei de munca.        

        


 

Autor Europe Direct Braila 06 Martie 2011, 20:19 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii