Vacanta in siguranta - campanie a Politiei adresata copiilor

De IPJ Braila 19 Iunie 2012, 19:11 Utile
În perioada 18- 29 iunie, la nivel naţional, poliţiştii vor desfăşura o campanie de informare destinată elevilor pentru o „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ”.
        
Poliţiştii de la structurile teritoriale de analiză şi prevenire a criminalităţii, rutieră, de ordine publică şi investigaţii criminale le vor da sfaturi elevilor din clasele I-VII, privind siguranţa rutieră, le vor vorbi despre dispariţiile de minori, le vor prezenta modalităţi de autoprotecţie în diverse situaţii şi de siguranţă pe internet, dar şi cazuri de delincvenţă juvenilă, comportamente antisociale sancţionate de lege.
În cele două săptămâni ale campaniei, vor fi organizate întâlniri cu elevii în cadrul unităţilor de învăţământ. De asemenea, poliţiştii se vor afla în locuri publice frecventate de copii (parcuri, ştranduri, mall-uri etc.), pentru a le da informaţii destinate prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.
Totodată, vor fi înmânate materiale cu caracter preventiv (flyere, pliante) învăţătorilor şi profesorilor diriginţi, pentru a le prezenta elevilor.
Vacanţa de vară, prin specificitatea ei- deplasarea copiilor în zone de agrement, petrecerea unui perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice etc.-, poate genera o creştere a numărului de minori, victime sau autori ai unor infracţiuni.
Poliţia Română vine în preîntâmpinarea acestor evenimente negative cu următoarele recomandări:
Poliţia Română recomandă copiilor:
- Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase!
- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător şi nu primiţi nimic de la acestea!
- Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
***
Atenţie la „lumea virtuală”!
Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici următoarele:
- Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!
- Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
- După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!
STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!
Pentru a putea evita accidentele, copiii trebuie să înveţe şi să respecte câteva reguli de circulaţie, cum sunt:
- Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
- Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!
- Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!
- Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!
- Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
- Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
- Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.
- ATENTIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI !, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.
***
Poliţia Română îi sfătuieşte pe părinţi să discute deschis cu copii lor, să-i înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, să se asigure că ei cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa de domiciliu.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:
- Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!
- Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
- Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!
- Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!
- Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
- Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
- Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!
- În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112 sau la numărul de telefon european 116 000!
***
În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de orice natură, anunţaţi POLIŢIA la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă.


 

Autor IPJ Braila 19 Iunie 2012, 19:11 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate