SMS-urile norocoase, sursa de venit pentru infractori

De IPJ Braila 16 Februarie 2012, 14:36 Utile
Politistii atentioneaza ca metoda sms-ului, prin care „norocosul” este anuntat ca a câstigat un mare premiu fictiv a fost înlocuita de alta: felicitarea câstigatorului de catre falsi directori de companii sau organizatori de concursuri. In ambele situatii, victima plateste anumite sume ca sa poata intra în posesia „premiului”.

Politistii de la Biroul de Investigatii Criminale Braila au analizat un nou caz de înselatorie prin telefon. O femeie a sesizat faptul ca a fost sunata de o persoana, care s-a prezentat ca fiind directorul unei companii de telefonie, si a anuntat-o ca a câstigat suma de 15.000 de lei, însa, pentru primirea acesteia, trebuie sa achite suma de 900 de lei.

Din naivitate si lipsa de informare, femeia a transferat banii prin Western Union, a transmis seria operatiunii, pentru ca suma sa poata fi ridicata de catre destinatar, dar nu a primit niciun premiu. Dându-si seama ca a fost înselata, aceasta a depus plângere la Politia Municipiului Braila.

S-a întocmit dosar penal fata de persoana reclamata, sub aspectul savârsirii infractiunii de înselaciune, fapta pentru care pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 12 ani, însa, infractorul poate fi o persoana de oriunde din tara care s-a folosit de un nume real sau nu. Eforturile se vor concentra pe identificarea si sanctionarea infractorului, însa paguba este putin probabil sa poata fi recuperata.

Politistii atentioneaza supra faptului ca nu poti primi niciodata un premiu numai pentru ca existi în baza de date a unui furnizor de servicii; ca orice concurs este mediatizat; ca este obligatorie existenta unui regulament de desfasurare, accesibil tuturor celor care doresc sa-l consulte.

Fiecare cetatean trebuie sa stie ca, în general, pentru a câstiga un premiu trebuie sa participe voluntar la un concurs sau competitie. Este vorba despre acceptul clar de a participa la un concurs al carui regulament trebuie obligatoriu cunoscut de catre participant.

Orice câstig neasteptat trebuie privit cu prudenta si trebuie efectuate verificari multiple înainte de a da crezare celor prezentate de niste persoane absolut necunoscute. Câstigarea unui premiu nu presupune sub nicio forma achitarea unei sume de bani în avans care sa conditioneze ridicarea acestuia, ci eventual, abia ulterior sunt achitate anumite taxe sau impozite.

 

Autor IPJ Braila 16 Februarie 2012, 14:36 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii