Patru întâlniri între poliţişti şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din toate comunele aflate pe raza judeţului Brăila

De Mihai Vintilă 31 August 2010, 00:00 Utile
Patru întâlniri între poliţişti şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din toate comunele aflate pe raza judeţului Brăila
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila prin Serviciul de Ordine Publică, Poliţia Municipiului Brăila- Biroul Ordine Publică pentru Mediul Rural, compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţiile oraşelor Făurei, Ianca şi Însurăţei au organizat patru întâlniri la care au fost invitaţi să participe primarii şi şefii de post din fiecare comună a judeţului Brăila.
La întâlniri au luat parte, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila, adjunctul inspectorului şef, pe linie de Ordine Publică, subcomisar de poliţie Condruz Valentin Dorin, şeful Serviciului de Ordine Publică, comisar-şef de poliţie Budeş Dumitru, şi reprezentanţi ai structurii de analiză şi prevenire a criminalităţii. Din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila a fost invitat la aceste activităţi prim adjunctul inspectorului şef, maior Ilaş Mihai Marius.
În data de 25 august 2010 a avut loc prima întâlnire, la sediul Primăriei Făurei. Aici au fost prezenţi poliţişti şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din oraşul Făurei şi din comunele Jirlău, Surdila Greci, Galbenu, Cireşu, Ulmu, Dudeşti, Surdila Găiseanca şi Vişani. În aceeaşi zi a fost organizată şi cea de-a doua întâlnire, în oraşul Ianca, la care au luat parte primarul şi şeful Poliţiei oraşului Ianca, precum şi primarii din comunele Mircea Vodă, Gradiştea, Bordei Verde, Şuţeşti şi Racoviţa.
Având în vedere faptul că la nivel local a fost identificată ca şi prioritate de acţiune prevenirea furturilor din locuinţe şi anexe gospodăreşti în mediul rural, tema centrală a fost reprezentată de stabilirea vulnerabilităţilor specifice fiecărei comunităţi locale, referitoare la stabilirea şi menţinerea unui climat de ordine publică care să confere siguranţă cetăţenilor. Atenţie deosebită a fost acordată soluţionării, prin eforturi comune, într-un mod optim, a problemelor identificate cu privire la infracţionalitatea contra patrimoniului. La fiecare întâlnire a fost prezentată o situaţie succintă a infracţionalităţii, realizată de compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în scopul conturării unei imagini de ansamblu referitoare la amploarea şi tipologia actului infracţional la nivelul fiecărei comune.
În data de 26 august 2010 la întâlnirea ce a avut loc în oraşul Însurăţei au fost prezenţi poliţişti şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din oraş şi din comunele Tufeşti, Viziru, Ciocile, Roşiori, Zăvoaia, Bărăganul, Stancuţa, Berteştii de Jos şi Victoria.
Ultima întâlnire a avut loc în data de 27 august la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila la care au participat poliţişti şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din localităţile Siliştea, Vădeni, Râmnicelu, Movila Miresii, Tichileşti, Gropeni, Salcia Tudor, Măraşu, Chiscani, Tudor Vladimirescu, Traian, Cazasu, Unirea, Gemenele, Măxineni, Romanu şi Scorţaru Nou.
Aceste întâlniri au fost considerate ca necesitate a creării şi menţinerii unor adevărate punţi de comunicare între oamenii legii şi autorităţile publice locale. Semnalarea imediată a oricărei disfuncţionalităţi care poate reprezenta un pericol pentru siguranţa cetăţenilor conduce la organizarea unei intervenţii specifice cu caracter preventiv.
Problemele referitoare la infracţionalitate, care, inevitabil, apar în cadrul oricărei comunităţi, nu trebuie asumate doar de către poliţist, ci de întreaga comunitate locală şi de reprezentaţii autorităţilor publice. Formarea unui parteneriat solid între poliţist, primar şi chiar reprezentanţii bisericii, poate acţiona ca un factor de protecţie eficient pentru prevenirea unor situaţii care ar avea drept consecinţe săvârşirea de infracţiuni.
Pe fondul activităţilor specifice fiecărui sezon agricol, în mediul rural au loc o serie de infracţiuni contra patrimoniului. Este vorba atât despre furturile din locuinţe, cât şi despre cele din anexele gospodăreşti sau chiar a furturilor de pe terenurile agricole. În acest sens, primarii împreună cu poliţiştii au fost invitaţi să identifice punctele vulnerabile la nivelul fiecărei comunităţi locale şi, totodată, împreună au propus soluţii pentru prevenirea situaţiilor în care acestea se pot transforma în adevărate probleme.
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila acordă atenţie deosebită şi manifestă sprijin permanent pentru activităţile de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional din mediul rural. În egală măsură, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila i-a asigurat pe participanţii la aceste întâlnirii de disponibilitatea de a acţionat în sistem integrat alături de toate celelalte instituţii, în scopul preveniri şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului în mediul rural.
De asemenea, primarii şi ceilalţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale au apreciat iniţiativa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila de a organiza astfel de întâlniri în cadrul cărora au avut posibilitatea să ridice probleme la a căror rezolvare au nevoie de sprijinul poliţiştilor sau al jandarmilor.
Dialogul a fost unul constructiv, mai ales că bunele practici utilizate de unii primari pentru soluţionarea problemelor comunităţilor legate de siguranţa cetăţeanului au servit drept exemplu pentru alţii care se confruntă cu aceleaşi situaţii la care nu au găsit încă o rezolvare.
Organizarea periodică a unor astfel de întâlniri între reprezentanţii autorităţilor publice locale şi poliţişti se doreşte a fi un instrument de lucru stabil care să contribuie la prevenirea infracţionalităţii în mediul rural(Biroul de Presa al Politiei Braila)

 

Autor Mihai Vintilă 31 August 2010, 00:00 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii