Bugetul UE : un nou instrument online

De Europe Direct Braila 02 Iulie 2011, 06:42 Utile
Institutiile europene au creat un instrument interactiv care arata pe scurt cat de mult cheltuieste Uniunea Europeana in tara dumneavoastra si pe ce anume. De asemenea, se poate vedea de unde provin acesti bani si modul in care bugetul national a evoluat in raport cu cel al Uniunii Europene. Acest instrument online va oferi si contextul necesar cu privire la bugetul viitor al Uniunii Europene 2014-2020.   

Presedintele Comisiei de buget a Parlamentului European, Alain Lamassoure a declarat: "Aceasta aplicatie va ajuta mass-media si cetatenii sa inteleaga bugetul. Acest lucru mi se pare foarte important, deoarece sunt convins ca discutiile despre orientarile viitoare ale bugetului Uniunii Europene si resursele acestuia ar trebui purtate nu in cadrul intalnirilor ministeriale cu usilor inchise, ci in public.

Sursele: Datele utilizate sunt cele mai recente, publicate in Raportul Financiar al Comisiei Europene pentru 2009. Procentele mentionate reprezinta banii cheltuiti in cele 27 de state membre UE.  Sumele de bani cheltuite in exteriorul Uniunii Europene, spre exemplu in tarile candidate la UE si statele vecine, nu sunt specificate in calculele facute. Cifrele vor fi actualizate imediat ce Comisia va prezenta Raportul Financiar aferent anului 2010.

Bugetul reprezinta mai mult decat simple cifre Inconvenienta legata de prezentarea exclusiv a cifrelor despre veniturile Uniunii Europene si cheltuielile facute este ca nu se mentioneaza nimic despre principiile care guverneaza, cum ar fi solidaritatea si valoarea adaugata a Uniunii Europene. De asemenea, simpla mentionare a datelor nu reuseste sa arate modul in care piata unica lucreaza in favoarea oamenilor si ajuta la dezvoltarea comertului, sau cum statele membre reusesc sa faca economii prin impartirea sarcinilor la nivelul UE.

Pentru a avea o imagine mai completa si a vedea pe ce anume sunt cheltuiti banii in tara dumneavoastra, este necesar sa privim dincolo de bilantul UE.   Pentru a vedea cum functioneaza acest instrument interactiv puteti accesa adresa: http://www.europarl.europa.eu/ro

 

Autor Europe Direct Braila 02 Iulie 2011, 06:42 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate