ANAF va publica și un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019

De Redactia 11 Februarie 2020, 21:06 Utile

Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală elaborează un formular simplificat pentru direcționarea, către entitățile non-profit sau unitățile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019, care va fi publicat săptămâna viitoare și va putea fi utilizat, opțional, până la termenul de 25 mai, de către contribuabilii care nu și-au exprimat deja opțiunile.

Noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de către o parte din societatea civilă și nu va afecta în niciun fel sumele deja direcționate prin cele două formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcție de opțiunile fiecăruia.
Întrucât, în cursul anului 2019, măsura privind susținerea entităților nonprofit, a unităților de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificată începând cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care optează pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizează, în prezent, cele douã formulare aferente:

- perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr.50/2019.
- perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr.147/2020, care corespunde reglementărilor legale în vigoare în perioada menționată.

Precizăm că cele două formulare se utilizează numai de contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii și din pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.
Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, la nivelul MFP si ANAF, se află în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele două perioade, fără ca acesta să afecteze opțiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente până la data publicării noului formular simplificat.

De asemenea, publicarea noului formular 230, nu exclude posibilitatea utilizării și depunerii la organul fiscal, în continuare a formularelor inițiale, dedicate celor două perioade aferente anului 2019.

Astfel, opțiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitată pânã la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv:
a) formularele existente, dedicate celor două perioade, situație în care se utilizeazã câte un formular pentru fiecare perioadă, sau
b) formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele două perioade.

 

Autor Redactia 11 Februarie 2020, 21:06 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii