2 februarie - Ziua Mondială a zonelor umede

De Mihai Vintilă 02 Februarie 2010, 00:00 Utile
În fiecare an pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în 1971 la Ramsar, în Iran, a Convenţiei asupra zonelor umede, de importanţa internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, document care se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural.
Zonele umede sunt definite ca întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime de reflux nu depăşeşte 6 m.
De la aderarea României (1991) şi până în prezent cinci regiuni din ţară au fost desemnate situri Ramsar: Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” (în 1991) şi Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureşului (jud. Arad şi Timiş), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (jud. Braşov) şi Lacul Techirghiol (jud. Constanţa) (1996).

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia împotriva furtunilor, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii. Ţările semnatare ale Convenţiei trebuie să ţină cont de angajamentele luate pe plan internaţional, privind conservarea şi gestionarea raţională a acestor zone.(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 02 Februarie 2010, 00:00 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate