10 moduri de a ne hidrata eficient în timpul caniculei

De Mihai NEGOMIREANU 10 Iulie 2024, 09:16 Utile

10 moduri de a ne hidrata eficient în timpul caniculei

Canicula aduce cu sine riscuri semnificative pentru sănătate, iar hidratarea corespunzătoare devine esențială pentru a ne menține organismul funcțional și sănătos. Iată zece moduri eficiente de a ne hidrata în timpul zilelor toride:

1. Consumarea apei în cantități mari
Apa rămâne cea mai simplă și eficientă metodă de hidratare. Este recomandat să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi, dar în timpul caniculei, această cantitate poate crește. Este important să avem mereu o sticlă de apă la îndemână și să consumăm regulat, chiar dacă nu simțim sete.

2. Fructe și legume bogate în apă
Fructele și legumele sunt surse excelente de apă. Pepenele roșu, castraveții, portocalele, căpșunile și salata verde sunt doar câteva exemple de alimente care ne pot ajuta să rămânem hidratați. Acestea conțin, de asemenea, vitamine și minerale esențiale pentru corp.

3. Supe și ciorbe
Supele și ciorbele sunt o modalitate gustoasă de a consuma lichide. Chiar și în timpul verii, o supă ușoară de legume sau pui poate contribui la aportul zilnic de lichide.

4. Smoothie-uri și sucuri naturale
Smoothie-urile și sucurile naturale, preparate acasă, sunt o metodă delicioasă de hidratare. Este de preferat să evităm sucurile din comerț care conțin zaharuri adăugate și să optăm pentru variantele naturale, bogate în apă și nutrienți.

5. Ceaiuri reci
Ceaiurile reci, cum ar fi ceaiul verde, de mentă sau de hibiscus, sunt băuturi răcoritoare care contribuie la hidratare. Acestea pot fi îndulcite ușor cu miere sau consumate ca atare pentru o băutură sănătoasă.

6. Apă cu electroliți
În zilele de caniculă, pierdem nu doar apă, ci și electroliți prin transpirație. Băuturile cu electroliți, cum ar fi cele sportive, ajută la restabilirea echilibrului electrolitic al organismului, prevenind deshidratarea și crampele musculare.

7. Lactate și alternativă lactatelor
Lapte, iaurt și kefir sunt băuturi bogate în apă și nutrienți esențiali, inclusiv proteine și calciu. Variantele vegetale, cum ar fi laptele de migdale sau de soia, sunt de asemenea opțiuni bune pentru cei care evită produsele lactate.

8. Consumul de supă de fructe
Supă de fructe este o delicatesă răcoritoare și hidratantă. Aceasta poate fi preparată dintr-o varietate de fructe de sezon și servită rece, oferind o combinație perfectă de hidratare și gust.

9. Evitarea băuturilor deshidratante
Este important să evităm băuturile care contribuie la deshidratare, cum ar fi cafeaua, alcoolul și sucurile carbogazoase. Acestea au efect diuretic și pot agrava deshidratarea în zilele fierbinți.

10. Infuzii cu fructe și ierburi
Apa infuzată cu fructe și ierburi este o metodă plăcută și sănătoasă de a consuma mai multe lichide. Lămâia, menta, castravetele, și fructele de pădure pot fi adăugate în apă pentru a-i da un gust revigorant.

Hidratarea este esențială pentru menținerea sănătății în timpul caniculei. Consumarea apei, a alimentelor bogate în apă, și evitarea băuturilor deshidratante sunt pași importanți în asigurarea unui nivel optim de hidratare. Implementând aceste metode, ne putem proteja organismul de efectele negative ale caniculei și putem menține o stare de bine pe tot parcursul verii.

 

Autor Mihai NEGOMIREANU 10 Iulie 2024, 09:16 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii