Împrumut oriunde te-ai afla

De Frimu Ghinea 20 Februarie 2020, 22:41 Utile

imprumuturi oriunde

Pentru orașele mari din România nu este o problemă identificarea unor produse financiare ușor de accesat. Însă, pentru localitățile mici, unde majoritatea instituțiilor financiare nu au agenții ori măcar reprezentanți, lucrurile sunt complicate.

Primele instituții care au venit cu măsuri clare de simplificare a procedurilor și de apropiere de cetățean au fost instituțiile nebancare.

Localitatea de domiciliu nu mai este un impediment în accesarea unui credit

În urmă cu câțiva ani era o premieră și în cazul instituțiilor nebancare accesarea online a unui împrumut, aceste societăți limitând atunci accesul online doar la anumite zone unde aveau reprezentanți.

Între timp lucrurile au evoluat foarte mult, si nu doar la IFN-uri, ci și la bănci. Deja putem vorbi astăzi de credite bancare acordate exclusiv prin intermediul internetului.

IFN-urile și-au simplificat din ce în ce mai mult procedurile și au început să dezvolte aplicații din ce în ce mai ușor de folosit, mult mai rapide și mult mai eficiente.

Creditele online sunt pur și simplu revoluționare, din punctul de vedere al acordărilor, având în vedere că se adresează unui număr mult mai mare de cetățeni, cu foarte mici restricții pe localizarea acestora (mai degrabă restricții de conexiune la internet).

Că te găsești în Iași, Brăila ori Galați, este aproape același lucru, dacă ai o conexiune bună la internet. Nu îți mai rămâne decât să consulți o lista IFN, pentru a alege creditorul potrivit.

Celelalte condiții de eligibilitate contează mai puțin, presupunând că dacă te calificai pentru un credit la ghișeu, te poți califica cu succes și pentru unul online.

Din acest punct de vedere poți accesa un împrumut de oriunde te-ai afla, pentru că localitatea de domiciliu nu mai este un impediment și un motiv de respingere din partea instituțiilor financiare.

Însă, tehnologia nu stă pe loc, și deja vorbim în prezent nu numai de acordări online de credite în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, ci și de refinanțări online. Și nu doar de refinanțări credite IFN, ci chiar de refinanțări de la bănci (vezi oferta BCR pentru creditul George - rate reduse de la BCR ori de la alte bănci).

Am adus în discuție refinanțările dintr-un motiv foarte simplu: sunt interesante pentru un număr mare de cetățeni.

Din observațiile noastre, persoanele care au necazuri cu creditele actuale încercă să și le refinanțeze pentru a obține o reducere de costuri și pentru a scăpa de vechile datorii. Mulți vor să scape de datorii pentru că băncile i-au raportat deja către Biroul de Credit, fapt ce le îngreunează accesul la un nou împrumut.

Cum poți solicita un credit online?

Obținerea unui împrumut online nu este deloc complicată. Orice accesare începe cu crearea unui cont pe platforma societății unde dorești să aplici.

După ce ți-ai creat și confirmat contul respectiv, și după ce ai intrat în cont cu numele de identificare și cu parola aferentă, poți trece la accesarea propriu-zisă a creditului.

Primul pas este acela de a selecta suma dorită de bani și perioada pe care dorești să te împrumuți și apoi, utilizând calculatoarele de rate, să determini care sunt costurile respectivului produs și ratele aferente.

Majoritatea IFN-urilor pun la dispoziția clienților posibilitatea accesării unui credit nebancar online.

Formularele creditelor nebancare sunt de regulă simple, ușor de completat.

După ce completezi datele personale, suma dorită și perioada aferentă, ți se vor cere informații legate de gradul de îndatorare. Indiferent de creditul pe care îl alegi, tot va trebui să te încadrezi în gradul de îndatorare permis de lege.

De asemenea, tot la acest pas trebuie sa prezinți o dovadă de venit (multe IFN-uri solicită extras de cont bancar - fiind vorba de contul unde îți încasezi veniturile). Sunt însă și IFN-uri care preferă verificarea veniturilor prin ANAF, caz în care ți se va cere acordul de verificare ANAF (un act ce trebuie completat, printat și apoi scanat/fotografiat și încărcat pe internet ori trimis pe email către creditor).

Tot scanat ori fotografiat vei trimite și actul de identitate.

Unele societăți mai solicită și acordul de consultare a Biroului de Credit, caz în care se procedează ca și cu acordul de verificare ANAF.

Avantajul accesării online a unui credit este că îl poți solicita de oriunde te-ai afla, nemaifiind importantă localitatea de domiciliu.

Care sunt condiţiile de eligibilitate pentru un credit nebancar?

Cele mai multe IFN-uri acorda credite în condiții deosebit de lejere. Aceste societăți nu acordă însă sume prea mari de bani, iar perioadele de rambursare nu sunt nici ele mari.

Pentru că riscurile asociate unor astfel de produse acordate în mod permisiv sunt mari, costurile sunt și ele destul de ridicate.

Printre condițiile de eligibilitate impuse de IFN-uri, amintim aici:

- vârsta de regulă între 18 și 65 de ani (unele societăți sunt deschise și către pensionari)
- cetățenia română, ori rezidența în Romania
- venit minim - se practică la multe dintre societățile nebancare
- vechimea este solicitată doar de către unele IFN-uri, majoritatea societăților care acorda credite online nu au pretenții de vechime (sunt însă și excepții, cum sunt cei de la Credius care solicită un minim de o lună vechime în muncă).

Venitul este important pentru determinarea gradului de îndatorare - parametru obligatoriu de determinat la orice acordare de împrumut.

Ce acceptă IFN-ul și nu acceptă banca?

Cum vă spuneam anterior, creditele de la IFN sunt mai permisive decât cele bancare, aceste societăți acceptând și clienți cu un credit scor redus.

Printre motivele de refuz de la bănci, care la IFN-uri contează mai puțin în privința determinării eligibilității, amintim aici:

- vechime în muncă mai redusă la IFN-uri, acolo unde se solicită, pentru că în multe cazuri aceasta nu este o cerință
- venitul minim la bănci este mai ridicat decât la IFN-uri, la IFN-uri acest indicator arată mai degrabă nivelul viitorului împrumut (limitat de gradul de îndatorare)
- istoricul de creditare din Biroul de Credit contează mult mai mult la bănci decât la IFN. Băncile resping persoanele cu istoric negativ, pe când destule IFN-uri le acceptă. Mai mult de atât, sunt IFN-uri care nu consultă deloc Biroul de Credit.

Cum rambursezi un credit contractat online?

Există mai multe posibilități de rambursare, multe IFN-uri oferind câteva variante convenabile pentru clienți.

Printre cele mai folosite sunt:

- plata online cu cardul bancar din contul tău
- prin transfer bancar, de la ghișeul băncii ori de la distanță prin internet banking
- plata în numerar la ghișeul unei bănci aleasă de către creditor
- rambursare automată, prin debitare directă din cont

Ce se întâmplă în caz de nerespectare a termenilor contractuali?

Răspunzând la această întrebare, vă aducem în atenție și neajunsurile acestor împrumuturi.

În caz de nerambursare la timp, ori în caz de întârzieri la plata ratelor, penalizările practicate de IFN-uri sunt mari.

Pentru că dobânda penalizatoare este deosebit de mare, sumele generate pot urca foarte mult, caz în care se poate ajunge la restanțe uriașe în perioade relativ scurte de timp.

Alternative există la IFN pentru cazurile în care nu reușești să achiți la timp. Unele societăți îşi invită clienții să-i anunțe cu ceva timp înainte de data scadentă pentru a găsi împreună o soluție. Alte IFN-uri merg pe reeșalonări, cu condiția să achiți dobânda acumulată până la acel moment.

Soluții există, însă este de datoria voastră să nu ajungeți în astfel de situație.

Sfatul nostru este să nu lăsați să treacă perioada scadentă fără să vă anunțați creditorul că aveți o problemă cu rambursarea. Doar astfel puteți găsi împreună o soluție și puteți beneficia de clemența instituției, oferindu-vă încă o șansă să vă achitați datoriile.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 20 Februarie 2020, 22:41 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii