Zagreb, capitala europeana cu iz medieval
Capitala a Croatiei din 1991, dupa ce tara si-a capatat independenta, Zagrebul este cel mai mare oras al tarii, centru economic, politic, cultural dar si sportiv. Desi este un oras cu numai 1 milion de locuitori, Zagrebul te intampina nu numai cu pozitia geografica dar si cu farmecul lui aparte de oras medieval. Tocmai in aceasta consta atractia pentru turisti.
Orasul Zagreb este situat pe versantul muntelui Medvednica si pe malul raului Sava si este impartit in trei zone distincte: orasul de sus (sau orasul vechi), orasul de jos si orasul nou sau noul Zagreb.
Zona cea mai vizitata este cea a orasului vechi, strabatut de stradute inguste si pietruite, luminate cu lampi de gaz, care pastreaza aerul misterios medieval. Aici gasesti multe (aproape unele langa altele) restaurante, baruri sau cafenele cu un aer aparte, primitor, cu flori la ferestre, parca desprinse din povesti.
In aceasta zona se gasesc si foarte multe muzee. M-a uimit faptul ca in Zagreb, pe una din aceste stradute pietruite, exista pana si un muzeu al obiectelor la care renunta cei care divorteaza.
In partea veche a orasului se gaseste Catedrala Sf. Marcu, una din cele mai vechi biserici din Croatia care dateaza din secolul al XI-lea. Amplasata in piata cu acelasi nume ea este considerata a fi, si chiar este, o adevarata capodopera.
Am stat si am admirat minute in sir acoperisul acestei biserici. Construit in 1880, acoperisul este din tigla colorata. Ghidul localnic ne spunea ca materialul din care a fost construit acoperisul a fost adus din Ungaria si are o reteta secreta. Tiglele stralucesc in permanenta si nu retin nici apa si nici praful.
Doua steme mari, din tigle colorate, pot fi admirate in mozaicul de pe acoperis. Stema din stanga formeaza un tot unitar din stemele medievale ale Croatiei, Dalmatiei si Slavoniei, in timp ce partea dreapta a acoperisului infatiseaza stema orasului Zagreb.
In aceeasi piata, in partea dreapta a bisericii se afla cladirea Parlamentului iar in stanga palatul prezidential. Amandoua sunt cladiri masive dar nu impresioneaza cu nimic poate doar cu faptul ca locul unde au fost amplasate e incarcat de istorie.
In piata Markov a fost executat, conform legendei, Matija Gubec, capetenia rascoalei din 1573, rascoala care a fost inabusita in sange.
La capatul unor stradute inguste am urcat scarile care duc la Poarta de Piatra, fosta poarta de intrare in cetatea medievala, care dateaza din secolul al XIII-lea si acum este transformata in altar.
Aici se afla, bine protejata, o icoana a Fecioarei Maria si pruncul. Mii de oameni vin sa se roage aici deoarece cred ca icoana, scapata ca prin minune dintr-un incendiu, are puteri magice. Peretii din jurul icoanei sunt plini cu mesaje de multumire si cu rugaciuni depuse de oameni. Nu lipsesc nici lumanarile aprinse.
Din orice zona a orasului te-ai afla se vede cladirea impunatoare, cu cele doua turle gemene construite in stil neo-gotic, a Catedralei Sf. Stefan care domina orasul. Catedrala, in prezent dedicata Adormirii Maicii Domnului, se afla in orasul de jos, in piata Kaptol.
Ea are o istorie zbuciumata fiind afectata, de-a lungul timpului, de invaziile tatarilor, de incendii mistuitoare dar si de un cutremur devastator. A fost reconstruita, iar actuala forma se datoreaza unui amplu proces de reconstructie inceput in anul 1900. Chiar si in septembrie 2011, cand am vizitat-o, mai avea schele.
Te impresioneaza exteriorul impunatoarei constructii, cu cele doua turle care se inalta semete spre cer, parca sfidand timpul, cu impunatoarea usa de la intrare si dantelaria de piatra de deasupra ei, dar si interiorul la fel de impunator.
In piata Kaptol se ridica semeata, stralucind in lumina soarelui, statuia Maicii Domnului dominand, alaturi de Catedrala, cladirile din jur.
In contrast cu Orasul Vechi si Orasul de Jos, orasul nou (Noul Zagreb) este dominat de zgarie-nori si centre comerciale. Este partea moderna a orasului unde blocuri inalte de ridica spre cer, cu o viata zgomotoasa si trepidanta specifica marilor orase ale lumii.
Ca orice oras, Zagrebul are farmecul lui. Te cucereste cu calmul si linistea de pe stradutele inguste din partea veche a orasului, martore ale timpurilor trecute, cu aerul medieval al cladirilor si cu semetia turnurilor gemene ale impunatoarei catedrale pe care le ai, oriunde te-ai afla, in fata ochilor.
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu