Varna - Bulgaria, turism pentru toți în capitala maritimă și capitala tineretului!

De Redactia 01 Februarie 2016, 12:05 Turism

Marea la VarnaVarna - orașul situat pe malul Mării Negre în Bulgaria, este un loc deosebit în care poți petrece câteva zile superbe. După numărul de locuitori este al treilea oraș bulgăresc (primele fiind Sofia și Plovdiv). Denumită inițial Odessos - așezare pe apă, are o istorie bogată și veche, fiind port maritim și stațiune în același timp. Este considerată capitala maritimă a Bulgariei.

Peisaje deosebite, forme de relief, plaje și multe obiective turistice! Hai să vedem câteva din atracțiile din Varna, loc pe care am avut ocazia să-l cunosc!

Parcul Primorski (Sea Garden) – vechi de prin anul 1862, se întinde pe vreo 7 km, de-a lungul țărmului Mării Negre, având ocazia să vezi Marea Neagră din multe unghiuri . Este locul ideal pentru plimbare, cu sau fără copii, singur sau în echipă. Numeroase statui, obiective, monumente se găsesc în parc, astfel încât nu te plictisești să te relaxezi activ pe toate aleile. Spații verzi la discreție.

Marea Neagră și plaja se văd superb din parc! Multe statui, monumente – printre care îl găsesc și pe Gagarin pe aleea astronauților, unde tradiția spune ca pentru fiecare astronaut care a vizitat Varna a fost plantat un copac.

Aleea sporturilor olimpice a făcut faimoasă Varna – mișcare, sport și natură la Marea Neagră !

În acest parc se găsesc multe alte atracții printre care  Grădina Zoologică – de vizitat, nu se remarcă prin ceva deosebit, dar e destul de plăcut. Acvariul – chiar impresionant, cu foartCatedrala Varnae multe ipostaze din viața marină. Alte obiective faine: Muzeul Naval, observatorul, complexul de înot Primorski.

Un obiectiv deosebit, plin de istorie este Catedrala Adormirii Maicii Domnului, începută în anul 1880, care impresionează! Băile romane – datate din sec. II-III atrag turiștii dornici de istorie.

Nu ratez să urc până la cel mai înalt monument din Varna dedicat prieteniei bulgaro-sovietice. Urci mii de trepte până ajungi sus, dar merită, în special pentru peisajul de aici, de unde se vede toată zona golfului…..Superb!

Palatul Sporturilor și Culturii este situat în apropierea parcului.

Nu scap ocazia să vizitez Centrul de informare turistică, unde am întâlnit angajați deosebit de amabili, buni cunoscători ai turismului din Varna și nu numai, de la care am primit sfaturi și pliante legate de restaurante, baruri și evenimentele culturale.

Am admirat Teatrul Stoian Bachvarov, cu o frumoasă fântână arteziană în apropiere.Monument Varna

Sunt multe alte obiective de vizitat, biserici, străduțe, clădiri… multe magazine, terase în perioada mai caldă.

La final mă declar încântat de orașul - stațiune Varna, pe care l-am descoperit la mijloc de an 2014.

Varna a candidat pentru a fi Capitală Culturală Europeană (2019) și Capitala Europeană a Tineretului (2017). Prima titulatură a fost câștigată de orașul Plovdiv, dar a reușit să câștige titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2017, fiind anunțată în 2015, la Cluj-Napoca (care a deținut titlul de Capitala Europeană a Tineretului în 2015)!


Text și foto
Gabriel Lâlă
Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila

 

Autor Redactia 01 Februarie 2016, 12:05 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii