Pamukkale - perla a naturii si a Turciei

De Alexandrina Iordache 13 Ianuarie 2012, 16:47 Turism


Timpul, calciul si izvoarele termale si-au dat mana pentru a crea un peisaj unic, spectaculos, o intindere de terase albe si cascade impietrite numit Pamukkale. "Castelul de bumbac", in traducere, se afla in sud-vestul Turciei in provincia Denizli si face parte din patrimoniul UNESCO.

Daca n-as fi vizitat Pamukkale toamna, as fi crezut ca ninsoarea a imbracat atat de frumos muntele. Vazut de departe pare de un alb imaculat. Este impresionant sa vezi un munte intreg alb, serpuit de izvoare termale care se strang domol in mici lacuri si care creeaza - prin voia naturii - un tot unitar, o structura unica si extraordinara.

De pe terasele calcaroase ale muntelui curge un firicel de apa termala, cu o temperatura destul de ridicata, care formeaza ochiuri   de mici piscine termale iar jos, mai la baza muntelui, acestea devin mai mari de forma unor scoici albastre uriase. Izvoarele de apa termala sunt incalzite de un vulcan subteran.

Desculti ni s-a permis intrarea pe terase. Apa din micile piscine era calda, terasele foarte alunecoase iar paraiasul care cobora de pe munte avea apa fierbine. Trebuia sa ai mare grija sa nu aluneci.

Jos, piscinile mari,cu apa termala, spargeau monotonia albului terasat. Desi am fost tentata, nu am avut curajul sa ma aventurez pana acolo. Cararile care duceau spre ele coborau pe terase alunecoase si trebuia sa faci echilibristica ca sa poti sa ajungi pe picioare.

Peisajul este incredibil. Cred ca este unic in lume. Parca te-ai trezit dintr-o data intr-o lume de poveste. Si poate ca asa si este pentru ca, nu departe, se gasesc baile Cleopatrei, ruinele cetatii Hierapolis si muzeul de istorie - alta poveste despre o lume candva infloritoare si care ne uimeste si astazi.

 

Autor Alexandrina Iordache 13 Ianuarie 2012, 16:47 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate