Minunata si socanta Turcie (II)

De Alexandrina Iordache 30 Noiembrie 2011, 17:44 Turism

Este impresionant cum turcii, inconjurati de mare si cu munti stancosi, cu sol rosu, pietros ne dau lectii de agricultura. Ei scot culturi din piatra seaca. Si nu numai ca-si cultiva fiecare bucatica de pamant, dar acolo unde natura e vitrega cu ei o ajuta.

Podisul Anatoliei este asemanator ca structura si peisaj Dobrogei. Piatra si munte. Nu au rauri. Turcii au importat pamant din Rusia si l-au pus peste piatra (in unele locuri maruntita). Aici au cele mai multe sere in care cultiva rosii, ardei gras, castraveti – produse pe care le achizitionam noi din mall-uri si ne miram ca nu au gust.

Dar asta nu e totul. Pentru ca in zona nu au rauri, colecteaza apa de ploaie in puturi cimentuite si o distribuie prin retea de conducte, picatura cu picatura, plantelor din sere. Sunt kilometri intregi de sere cu plante aflate din diferite stadii de vegetatie: unele rasad, altele in floare, altele ajunse la maturitate.

Livezile de maslini, portocali, lamai, curmali – aliniate ca la parada, iti incanta ochii. Totul e lucrat, ingrijit iar oamenii ii vezi doar in tipul pranzului cand servesc masa.

Daca tot suportam, din banii nostri, ai tuturor, deplasarile exotice ale parlamentarilor ar fi bine sa-l trimitem putin pe Ministrul Agriculturii in Turcia sa ia aminte si sa invete ce inseamna agricultura si cum se obtin rezultate chiar din piatra.

Am remarcat ca steagul turcesc flutura peste tot, la balcoanele apartamentelor, pe  iahturi, barci, vapoare, in bazar, pe cladirile scolilor,  pe varf de munte si la debarcadere. Turcii sunt patrioti, respecta institutiile statului si-l venereaza pe Ataturk.

Prietenosi si amabili, cand aud ca esti roman te intampina cu 3 cuvinte, in ordinea; Hagi, Lucescu, Popescu. Nici nu stiam ca in acea perioada Hagi tocmai acceptase sa antreneze in Turcia. Am aflat-o de la turci.

29 octombrie este Ziua Nationala a Turciei, zi in care Atatürk (Parintele Turciei) a devenit primul presedinte al tarii. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia.  In Turcia este venerat, numele lui este rostit cu respect, iar portretul lui este peste tot.

Ghidul nostru, desi insotea un grup mare de turisti, cand autocarul a trecut pe langa o parada militara cu ocazia Zilei Turciei, a luat pozitia drepti si a salutat-o; pentru el, in momentul acela, nimic nu mai conta decat sa  dea onorul armatei. Ne-a vorbit cu mult respect de armata turca care, dupa spusele lui, este pregatita in orice moment sa intervina. Turcii au conflict permanent cu kurzii, dar si cu grecii. Ura fata de greci e mentinuta la nivel politic pentru ca  oamenii simpli, din insulele grecesti aflate foarte aproape de Turcia, isi fac cumparaturile de la turci fara nici-un fel de problema.

Sub impresia celor vazute in Turcia, la intrarea in Romania totul parea negru ca noaptea pe care o parcurgeam, gropile din sosele mai adanci, gunoaiele mai evidente, WC-urile mai murdare decat sunt – adica revenisem la normalul nostru.

 

Autor Alexandrina Iordache 30 Noiembrie 2011, 17:44 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii