Delta Dalyan Turcia - paradis al naturii

De Alexandrina Iordache 30 Ianuarie 2012, 14:03 Turism
Am avut ocazia, in 2010, sa fac un circuit in Turcia pe coasta Liciei. Am ramas cu amintiri frumoase din aceasta tara minunata dar si socanta. Un lucru este clar: turcii stiu sa puna in valoare darnicia naturii iar atunci cand aceasta lipseste si-o construiesc.

Dupa un scurt popas in satul pescaresc Dalyan, unde am servit si masa de pranz, intr-un restaurant amplasat chiar pe malul apei, ne-am imbarcat pe vaporase si am pornit calatoria pe incantatoarea delta a raului Dalyn (raul pestelui) pana la Marea Mediterana.

Cuvintele sunt prea putine pentru a putea descrie splendorile naturii care ni se dezvaluiau, rand pe rand, cu fiecare cot al raului, cu fiecare unduire a valurilor.

Canalele brazdeaza imensa delta cu stuf, uneori mai inguste, alteori largi ca niste brate deschise care te primesc cu bucurie si se strecoara printre munti semeti de o frumusete unica.

Muntii sunt stancosi, golasi - doar pe alocuri sunt acoperiti cu vegetatie specifica zonei, arbusti pitici sau pini care printr-un miracol au reusit sa gaseasca putin pamant in care sa-si infiga radacinile.

Acestia sunt martori ai istoriei trecute pe care au pastrat-o intacta si ne-o dezvaluie cu generozitate. Aici am putut admira, sapate in stanca muntelui, vizibile de departe, mormintele lyicene. Mai mari sau mai mici, dupa rangul celui care le comandase, uimesc prin amplasare, trainicie si realizare. Ele sunt relicve ale unei lumi care a trait mii de ani IHr.

Peisaje superbe ti se dezvaluie la fiecare pas si iti taie respiratia. De o parte si de alta a raului Dalyan sunt mici porturi cochete, peste tot barci, vaporase, turisti si steagul Turciei fluturand.

Nu stii unde sa te uiti mai intai iar aparatele de fotografiat nu contenesc sa imortalizeze minunatele peisaje ce ni se dezvaluie la fiecare pas.

Mici sate pascaresti, cu nelipsitele barci si debarcadere, sunt insirate de-a lungul malurilor. Am facut un scurt popas pentru a admira uriasa broasca testoasa de mare Caretta. Am reusit sa o vad dar spre marea mea parere de rau n-am reusit sa o fotografiez.

Conform programului am ajuns la plaja Izusu, locul unde se intalnesc marile Egee si Mediterana, intr-una singura, o intindere albastra cu valuri linistite cand am vizitat-o noi.

Nisipul fin, lucru rar pe plajele turcesti,sezlongurile si umbrelutele din stuf, soarele bland si unduirea marii - toate la un loc - creaza o atmosfera calma, de relaxare.

Dar pana a ajunge la plaja am mai avut parte de un moment aparte: cel al unirii apelor dulci ale raului Dalyan cu apa sarata a marii. Aici se afla un fel de ecluza iar vaporasele cu turisti asteaptau pana se ridica bariera subacvatica ca sa ne permita inaintarea, mai departe, spre mare. Dupa fiecare trecere a unui vapor bariera se inchide  pentru a nu permite, probabil, apei sarate a marii sa patrunda pe rau.

Dupa cateva ore de plaja, am parcurs drumul de intoarcere,pe acelasi traseu, pana in satul Dalyan si ne-am indreptat spre Fethiye, oras situat intr-un golf foarte frumos.

 

Autor Alexandrina Iordache 30 Ianuarie 2012, 14:03 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate