Catedrala Sf. Stefan - simbol al Vienei si al Austriei

De Alexandrina Iordache 07 Ianuarie 2012, 15:17 Turism


Viena - carte de vizita pentru o tara prea mica pentru o astfel de capitala, palatele imparatesti - istorie. In Viena cladirile istorice la intalnesti la tot pasul. Este o imbinare de nou si vechi foarte placuta. Viena te impresioneaza prin arhitectura sa de fosta capitala imperiala si resedinta a familiei regale de Habsburg si nu numai.

Insa cladirea care iese in evidenta prin grandoare si frumusete si care atrage foarte multi turisti este Domul Sf. Stefan, catedrala a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena. Patronul catedralei este Sf. Stefan.

Constructia catedralei a inceput in secolul al XII-lea si a fost terminata in 1433. Este o cladire impresionanta. Are o inaltime de 34 m, 107 m in lungime si 4 turnuri.

Distrusa de foc de cateva ori, catedrala a renascut din propria cenusa si a devenit un simbol al Vienei si al Austriei. Turnul de sud are 137 m inaltime si poate fi vizitat pe scari pana la 75 de metri. Turnul nordic are 70 de metri si poate fi urcat atat pe scari cat si cu liftul.

Coloanele din exterior dar si cele din interior sunt bogat ornamentate. In interiorul catedralei se pot admira tronul in stil gotic tarziu al lui Anton Pilgram, altarul realizat de Tibias Pock in stil baroc timpuriu iar in partea de sud momumentul funerar al lui Frederic al III-lea.

Acoperisul din tigla sub forma de diamant, adaugat in 1952, straluceste in lumina soarelui iar turnurile sale domina zona si atrag toate privirile. Deschisa zilnic pentru turisti cat si pentru cei care vin sa se roage, catedrala este vizitata de milioane de oameni fiind atractia numarul unu a Vienei.

Este foarte greu sa descrii catedrala. Trebuie s-o vizitezi, daca e posibil cu un ghid, s-o admiri si sa te lasi incantat de ea. De afara te impresioneaza prin arhitectura, dimensiuni si stralucire.

In interior sobrietatea si piosenia iti impun respect. Desi erau foarte multi vizitatori, unii presati de timpul scurt acordat pentru vizitare, cei veniti pentru a se ruga nu erau deranjati pentru ca, in imensa catedrala, linistea era la ea acasa.

Catedrala Sf. Stefan m-a impresionat si m-a incantat. Am avut impresia ca, prin maretia ei, te stiveste pur si simplu. Te simti ca o furnica in fata unui munte.

 

Autor Alexandrina Iordache 07 Ianuarie 2012, 15:17 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate