Catedrala Sf. Sava din Belgrad - cea mai mare biserica ortodoxa din lume

De Alexandrina Iordache 01 Ianuarie 2012, 15:44 Turism
Belgradul este un oras modern care si-a sters ranile razboiului dar a mai lasat, ici-colo, cate o cladire in ruina ce pastreaza urmele gloantelor sau ale bombelor pentru ca noi, cei care-l vizitam, sa vedem si sa nu uitam. Mi-a placut Belgradul. Dupa cum ne spunea ghidul, este o capitala prea mare pentru o tara asa de mica.

Este un oras frumos care iti ofera, de sus, o priveliste a raului Sava cu totul neasteptata.
Seara, la lumina neoanelor, in locuri special amenajate si cu acces liber, foarte multi tineri practicau diverse sporturi, baschet in mod deosebit.

Din orice colt al Belgradului poti admira Catedrala Sf. Sava considerata a fi cea mai mare biserica ortodoxa din lume. Este emblema orasului. Dupa cum ne spunea ghidul local, sarbii din intreaga lume au contribuit si contribuie cu bani pentru aceasta catedrala.

Asezata intr-un parculet, pe locul unde au fost arse, in trecut, moastele Sf. Sava, catedrala domina Belgradul. Este placata cu granit si marmura alba. Are o inaltime de 70 m, iar latimea de la nord la sud este de 81 m si de la vest la est de 91 m. Punctul cel mai inalt are 134 m iar crucea aurita de pe turla principala are 12 m inaltime.

Suprafata catedralei este de 3.500 mp dar se mai adaugta 3 galerii de 1.500 mp la primul nivel si una de 120 mp la al doilea nivel. Pe bolta catedralei se gasesc 18 cruci aurite iar clopotnita are 49 de clopote.

Din cele spuse de ghid am inteles ca partea cea mai grea a fost realizarea domului central care a durat 40 de zile. Domul imens a fost realizat in intregime la sol, a fost acoperit cu arama si i-a fost montata si crucea a carei inaltime, va spuneam, are 12 m. Ridicarea si montarea lui, la 70 de metri, a fost realizata cu un sistem de scripeti.

In interiorul catedralei incap 10.000 de persoane iar in balconul destinat coristilor 800. Patruns in interior esti pur si simplu coplesit, te simti asa de mic si neinsemnat in timp ce admiri cupola sau icoanele pictate.

Sunt locuri pe care nu le poti descrie, ele trebuiesc vazute. Catedrala Sf. Sava din Belgrad este un astfel de loc. Trebuie vazuta.

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Ianuarie 2012, 15:44 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate