Atenţionare de călătorie în Bulgaria – Coduri portocaliu și galben de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, însoțite de vânt puternic

De Redactia 22 Martie 2018, 17:16 Turism

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul local de Meteorologie și Hidrologie bulgar, în perioada 22-23 martie 2018, întreg teritoriul R.Bulgaria va fi afectat de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, însoțite de vânt puternic.

În perioada imediat următoare temperaturile vor scădea brusc, vor mai fi precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, iar, în partea de nord a Bulgariei, acestea vor fi însoțite de vânt puternic, ceea ce va duce la apariția viscolului. Au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

Cod portocaliu de precipitații sub formă de ninsoare și vânt puternic în regiunile: Vidin, Vrața, Montana, Pleven, Loveci, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kjustendil, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse, Târgoviște, Razgrad, Șumen, Silistra, Dobrich și Varna. Stratul de zăpadă va atinge 15-30 cm și vor fi condiții de viscolire a zăpezii;

Cod galben de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare în regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Yambol, Sliven și Burgas. Cantitatea de precipitații va înregistra valori de 15-20 litri/m2. Stratul de zăpadă va atinge 5cm, iar în zonele montane 20 cm și vor fi condiții de formare a poleiului;

Cod galben de precipitații sub formă de ninsoare în regiunea Smolian. Cantitatea de precipitații va înregistra valori de 15-35 litri/m2. Stratul de zăpadă va atinge 30 cm și vor fi condiții de formare a poleiului.

Se recomandă ca șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autoturismele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de poliție aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codului de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol puternic.

Se pot obține informații despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a.– deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

 

Autor Redactia 22 Martie 2018, 17:16 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii