Sărata Monteoru - oază de liniște și frumusețe

De Alexandrina Iordache 28 Mai 2024, 18:31 Turism

Sarata Monteoru

Sărata Monteoru este cunoscută ca stațiune balneoclimaterică fiind renumită pentru apele izvoarelor sărate. Aici se poate ajunge fie cu mijloace auto proprii fie cu trenul. Cei care optează pentru varianta cu trenul, din gara CFR Buzău au autobuze care merg către Sărata Monteoru. Costul unui bilet de autobuz este 6,50 lei. Amplasată la poalele dealului Istrița și traversată de râul Sărata, la cca 19 km de orașul Buzău, Sărata Monteoru este o localitate liniștită înconjurată de dealuri împădurite, un loc ideal nu numai pentru tratament ci și pentru odihnă. Localitatea și-a luat numele de la întemeietorului stațiunii balneare Grigore Monteoru. De altfel și strada principală îi poartă numele. Pe această stradă găsim vila și capela familiei Monteoru, ambele declarate monumente istorice, revendicate de moștenitori și aflate acum în paragină. In aceeași zonă se află biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ridicată de Grigore Monteoru în anul 1876, cu catapeteasma originală îmbrăcată în foiță de aur. Aceasta a suferit pagube după cutremurele din 1940 și 1977 dar a fost renovată.

În apropierea conacului a fost ridicat în 1933, la ordinul regelui Carol al II-lea, Monumentul Eroilor pe soclul căruia sunt amintiți eroii din localitate care au murit în timpul primului război mondial. Statuia ostașului de pe soclul masiv a fost realizată de Ion Jalea.

La cca 2 km, amplasată în mijlocul pădurii, se află Mina de petrol construită în 1874, declarată monument istoric, unicat în Europa datorită sistemului de extragere a petrolului, fostă proprietate a boierului Grigore Monteoru, încă funcțională din câte am înțeles de la localnici, dar nu poate fi vizitată.
De-a lungul străzii principale sunt plantați mulți trandafiri și sunt amplasate multe bănci pentru odihnă, iar peste râul Sărata sunt construite poduri care fac posibilă trecerea de o parte și alta a stațiunii. Unul din poduri se numește Podul îndrăgostiților și doritorii pot agăța lacăte pe un loc special amenajat.

Tot pe strada principală găsim Izvorul nr. 6 alcalin, cu apă minerală pentru cură internă (boli de stomac) dar conform indicațiilor de pe panou ar trebui folosit numai la indicația medicului. Izvorul este frumos amenajat, la el având acces liber atât localnicii cât și turiștii.

izvorul nr 6 sarata monteoru

Stațiunea, pe lângă bazele de tratament, oferă vizitatorilor și o piscină (Paradis) cu apă sarată, parcuri cu locuri de joacă pentru copii dar și de recreere pentru adulți, un supermarket și mai multe minimarketuri și magazine, o linie caldă care funcționează în sezonul estival; de-a lungul străzii principale sunt standuri ale micilor comercianți cu îmbrăcăminte, încălțăminte, articole de plajă, jucării și îmbrăcăminte pentru copii, suveniruri și la 1,5 km parcul de aventură ”Escapada” și doua trasee turistice. Există un punct de prim ajutor și un Centru de informare turistică, ambele închise în perioada sejurului.
Doritorii de drumeții cu mașina pot vizita: tabăra de sculptură în piatră de la Măgura, mănăstirile Ciolanu și Ratești, vulcanii noroioși de la Berca, muzeul Chihlimbarului de la Colți.

Opțiunile pentru cazare în stațiune sunt multe, atât la pensiuni, majoritatea de 3 margarete cât și la hoteluri.
Am fost cazată, în perioada 18-21 mai 2024, la pensiunea Duet, la cca 300 m de centru, pe strada principală nr.290. Rezervarea am făcut-o telefonic. Camera pe care am ocupat-o era la etajul 1 (camera nr. 2), avea balcon mare si cu vedere spre piscină și dealurile împădurite, cu toate dotările (tv, frigider, baie proprie cu articole de toaletă, aer condiționat, dulap pentru haine etc.) și foarte curată. De altfel atât stațiunea cât și pensiunea erau foarte curate.

pensiunea duet sarata monteoru

Pensiunea dispune de 28 de camere. Cazarea se poate face și la bungalouri dotate cu toate facilitățile. Se mai oferă bucatărie pentru turiști dotată cu tot ce este necesar pentru prepararea mâncării, foișor cu 2 zone pentru grătar, parcare, internet Wi-Fi, piscină cu apă sărată dotată cu bar, șeslonguri, umbrele, măsuțe și baldachine. Persoanele cazate la pensiune beneficiază, pe perioada cazării, de acces gratuit la piscină. Restaurantul pensiunii funcționeaza în perioada estivală. De altfel, la multe pensiuni restaurantele erau închise în perioada vizitată.

Totul, dar absolut totul, la această pensiune a fost la cel mai înalt nivel. Primirea călduroasă, ospitalitatea gazdelor, curățenia din camere și din incinta pensiunii, liniștea, camere spațioase, paturi confortabile și nu în ultimul rând priveliștea mi-a făcut șederea confortabilă. Am optat să servesc micul dejun la pensiune, restaurantul fiind închis până la 1 iunie. A fost o alegere foarte bună. Micul dejun pregătit și servit de dna Miuța a fost foarte consistent și variat, lucru pentru care îi mulțumesc.Prânzul și cina le-am servit fie la pensiunea Casa cu tei, cam la 800 m de centrul stațiunii, fie la pensiunea Caprice chiar peste drum de locul de cazare. La ambele pensiuni mâncarea a fost foarte bună, porții mari și prețuri accesibile.

Revenind la pensiunea Duet: dacă ar fi să dau o notă pentru serviciile și atmosfera oferite, nota 10 ar fi prea puțin. Mulțumesc personalului pensiunii Duet pentru serviciile oferite, pentru grija manifestatț față de clienți care alaturi de liniște, aerul curat și peisaj mi-au făcut un sejur de neuitat cu atât mai mult cu cât acesta mi-a fost oferit de fiu în preajma zilei mele de naștere.

Sper și doresc din tot sufletul să revin în Sărata Monteoru și cu cazare, în mod sigur, la pensiunea Duet.

 

Autor Alexandrina Iordache 28 Mai 2024, 18:31 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii