Cele mai importante invenții descoperite în Mesopotamia

De Frimu Ghinea 16 Februarie 2019, 15:51 Turism

 mesopotamia city center


Continentul asiatic a avut o pondere foarte mare în dezvoltarea omenirii de pe întreg globul; cu mult înainte ca Drumurile Mătăsii  să marcheze istoria speciei umane, în vestul Asiei se găsea o regiune ce a modelat evoluția homo sapiens. Mesopotamia este locul în care s-au născut multe dintre cele mai importante invenții care ne influențeză până în ziua de azi.

Înainte de toate, ce este mai exact Mesopotamia?
Mesopotamia este o regiune istorică din vestul Asiei, care poate fi delimitată în regiuni din Irak, Siria, Kuweit, Arabia Saudită și Turcia de astăzi. Cele mai importante civilizații din istorie au trăit în Mesopotamia, anume sumerienii, akkadienii, chaldeenii, babilonienii, și asirienii, începând cu anul 10000 i.Hr.

Invențiile acestor populații au reprezentat începutul Revoluției Neolitice, aducând contribuții substanțiale în domenii precum: matematică, astronomie și agricultură.

Iată zece dintre cele mai importante invenții descoperite în zona Mesopotamiei:

1. Roata
Deși este una dintre cele mai cunoscute invenții din lume, în primă fază nu era folosită pentru transportul persoanelor, ci de hamali pentru a căra diverse obiecte mai ușor, pentru olărit și pentru agricultură. Se presupune că aceasta a fost inventată în jurul anului 3500 i.Hr.

2. Căruța
Pe măsură ce oamenii au învățat să domesticească taurii și caii, căruța a fost inventată (în anul 3200 i.Hr) pentru a facilita traiul oamenilor – aceasta era folosită pentru transport, activități sportive și ca unealtă de deplasare pe timp de război. 

3. Barca cu pânze
Transportul pe uscat era foarte dificil și de lungă durată la vremea respectivă, așa încât civilizațiile Mesopotamiei au concluzionat că transportul pe apă ar putea fi mai simplu și prolific. Deși primele bărci aveau o structură foarte primitivă, reprezintă primul pas către globalizare.

4. Zarurile
Expresia englezească “rolling the bones”, care s-ar putea traduce în română prin a arunca oasele este un omagiu adus primelor zaruri inventate, care erau create din oase de oaie. Se presupune că activitatea pentru care se foloseau aceste zaruri se asemăna cu jocul de table de astăzi. 

assyria mesopotamia

5. Astronomia și astrologia
Conceptul astrologiei provine din perioada Sumeriană, când oamenii considerau că orice eveniment are o semnificație spirituală. Astrologii interpretau pozițiile stelelor pentru a sfătui persoanele cu influență din societate asupra deciziilor pe care le aveau de luat. 

6. Harta
Prima hartă inventată (în jurul anului 2300 i.Hr) era o bucată de argilă, inscripționată cu un băț. Aceasta acoperea o zona mică și era folosită în principiu pentru a naviga spre un oraș, pentru campanii militare, pentru a facilita vânatul și pentru rutele de troc.

7. Matematica
Pentru că civilizațiile erau în plină evoluție și oamenii erau implicații în activități de vânzare și cumpărare, aceștia aveau nevoie de o metodă corectă de a cuantifica bunurile pe care le gestionau. Astfel, sumerienii au inventat conceptul de a număra. Spre deosebire de noi, care folosim numărul 10 ca bază de numărare, aceștia se foloseau de numărul 6 (60 de secunde, 12 ore, 360 de zile, toate multiplu de 6). 

8. Civilizațiie
Înainte de perioada Mesopotamiei, oamenii nu cunoșteau conceptul de a se stabili într-un singur loc. În urma invenției cărămizilor uscate la soare,    s-au dezvoltat construcțiile sustenabile și populația a început să se organizeze într-un singur loc. În jurul anului 3200 i.Hr, regele Gilgamesh construiește cea mai mare clădire din cărămizi de chirpici. 

9. Scrierea cuneiforma
Scrierea cuneiformă este prima formă de a scrie inventată vreodată, dezvoltată pentru a înregistra tranzacțiile afacerilor. Fiind o metodă primitivă de scriere, nu era optimizată, așa că se presupune că pentru a cunoaște întreg alfabetul cuneiform, oamenii aveau nevoie de 12 ani de studiu. Până în anul 2900 i.Hr, totuși, simbolurile au fost reduse la doar 600 de către scriitori vremii respective. 

10. Agricultura
Probabil cea mai importantă invenție dintre toate, agricultura a putut fi dezvoltată întrucât Mesopotamia se afla între fluviile Tigru și Eufrat. Cu ajutorul accesului la apă, oamenii au reușit să redirecționeze apa pentru a forma primele sisteme de irigație. Cele mai cultivate alimente de atunci erau castraveții, grâul și orzul. 

 

 

Autor Frimu Ghinea 16 Februarie 2019, 15:51 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii