Tradiție și cultură în satul meu - LECTURA ÎN SAT, un proiect cultural reușit!

De Virgil Andronescu 26 Septembrie 2019, 16:16 Stiri din judet

activitate Unirea

Comuna Unirea din județul Brăila a fost gazda deosebit de primitoare a doi scriitori brăileni și unul venit din capitală. Aceștia au participat la cea de-a treia activitate din cadrul proiectului Tradiție și cultură în satul meu - LECTURA ÎN SAT, proiect derulat de Asociaţia cultural - artistică GRAUȘORUL OSMĂNEAN din comuna Unirea. Proiectul este finanțat de Consiliul județean Brăila și conține într-un capitol și evenimentul ce a avut loc în seara zilei de 23 septembrie a.c. în modernul Cămin Cultural communal, Biblioteca comunală și Școala Gimnazială din comuna Unirea.

A fost o seară literară, condusă profesionist de jurnalista Gabriela Popa, colorată cu versuri de către Mihai Vintilă - poet și redactor șef al revistei Litera13, scriitor Virgil Andronescu - redactor la revista Litera13 și cu minunate basme de către scriitorul Petre Craciun - membru al Uniunii Scriitorilor din România și multiplu premiat al acestei instituții de prestigiu. Cei trei invitați au citit din creațiile proprii apoi au interacționat cu cu copiii, prezenți în număr mare la eveniment.

Finalul serii a adus în fața oaspeților un minunat moment artistic susținut de Ansamblul Grâușorul Osmănean al comunei Unirea. Petre Crăciun:

scriitor Petre Craciun„M-am întâlnit cu elevii Școlii Gimnaziale din comuna Unirea, județul Brăila, în cadrul Proiectului Tradiție și cultură în satul meu, implementat de Asociaţia cultural-artistică Grâușorul Osmănean. Au participat la întâlnire câteva zeci de elevi și cadre didactice. Le-am povestit copiilor Poveștile-flori și poveștile-stele). A fost o bucurie pentru mine să pot veni la aceasă șezătoare cu povești de autor. Să mai faceți, că mai vin!” - a declarat scriitorul Petre Crăciun.

Un moment inedit în cadrul unor astfel de evenimente culturale a fost acela în care Petre Crăciun s-a prezentat publicului și în calitate de colecționar de stilouri vechi, foarte vechi, piese rare cu valoare de muzeu.

Gazdele, Teodora Puia - coordonator de proiect, Biblioteca comunală Unirea, Căminul Cultural Unirea și Școala gimnazială a comunei Unirea s-au pregătit și prezentat excepțional în fața invitaților. Susținători ai activității culturale au fost: Școala Gimnazială Unirea, Primăria comunei Unirea, Consiliul Local Unirea. La buna desfășurare a evenimentului și-au mai dat concursul următorii colaboratori: prof. înv. Primar Postolache Steluța, dir. Huiu Veronica și dir. adj. Baciu Ani.

Cea de-a treia activitate din cadrul Proiectului Tradiție și Cultură în Satul meu – proiect realizat de Asociația Cultural-Artistică Grâușorul Osmănean din comuna Unirea, s-a încadrat perfect în contextul programului România citește instituit în acest an cu ocazia Anului Cărții.

elevi Unirea

Au participat activ copii din localitățile Unirea și Valea Cânepii, părinți, localnici iubitori de lectură, personalități publice, jurnaliști. Activitatea pusă sub genericul Lectura în sat a fost organizată în colaborare cu revista Litera13 și Cenaclul literar Casa Speranței, reprezentat de Virgil Andronescu, din cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ana Aslan din Brăila.

Parteneri media au fost: ziarul on-line InfoEst, revista manifest a Milcării literare Litera13, revista de informare rurală InfoZone, director jurnalista Gabriela Popa care a și moderat evenimentul și blogul Caleidoscop Brăila.

S-au decernat Diplome de Onoare invitaților și celor implicați în proiect dar și Diplome de participare copiilor prezenți activ la eveniment și s-au făcut fotografii de grup.

Foto: Cătălina Crăciun

 

Autor Virgil Andronescu 26 Septembrie 2019, 16:16 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii