În așteptarea lui Moș Crăciun cu Ansamblul folcloric ”Spicul” din Siliștea

De Alexandrina Iordache 24 Decembrie 2016, 15:45 Stiri din judet

serbare Silistea

E vremea colindelor și a așteptatelor daruri de la Moș Crăciun. În cursul dimineții de vineri, 23 decembrie 2016, mesagerii Moșului, o firmă privată din comună și Consiliul Local din comuna Siliștea, au împărțit daruri elevilor de la Școala gimnazială Siliștea.

Nu a fost singurul loc unde Moș Crăciun a fost așteptat cu nerăbdare. În aceeași zi, la ora 16,30, Ansamblul folcloric ”Spicul” din localitate a organizat un frumos spectacol, eveniment devenit tradițional. Sala Căminului Cultural s-a dovedit neîncăpătoare. Mămici, tătici, bunici și alți locuitori ai comunei au ținut să fie prezenți la evenimentul cultural organizat în așteptarea lui Moș Crăciun.

colindatori MartacestiEmoțiile au fost mari pentru cei care au urcat pe scenă, unii pentru prima dată. Și cum putea să debuteze manifestarea, în acest moment al anului, decât cu colinde.

Programul de colinde a fost susținut de un grup de 16 copii din Mărtăcești, sat component al comunei Siliștea. Vizibil emoționați aceștia, la prima lor apariție pe o scenă, au încântat spectatorii care i-au aplaudat la scenă deschisă.

Am asistat apoi la un spectacol de excepție oferit de Ansamblul Folcloric ”Spicul”. Primii au intrat în scenă seniorii și solista Tudorița Voineag. Programul a cuprins suite de dansuri populare specifice zonei dar și un dans aromân, unul din zona Tulcea și altul din Mărginimea Sibiului. Solista Tudorița Voineag, care a susținut vocal suitele de dansuri, a prezentat, în primă audiție, două melodii creație proprie text și muzică. O prestație la cel mai înalt nivel: grație și eleganță.

Juniorii ansamblului au prezentat o suită de dansuri populare și un vals. O explozie de culoare au adus în scenă juniorii mici care, după suita de dansuri populare, au prezentat un dans țigănesc. A fost o încântare să-i privești. Aplauze îndelungi au marcat finalul momentului susținut de ei cu atât mai mult cu cât au fost la prima apariție pe scenă.
Puternic susținute de public au evoluat și micile privighetori din Siliștea, Alexia Stan și Bianca Mirică.

Și surprizele nu s-au oprit aici. Un moment inedit a fost prezentat de șase doamne, îmbrăcate în costumul popular al zonei, care au prezentat o suită de dansuri populare specifice zonei Fărăgașului. Printre ele am remarcat-o pe Damache Sanda, unul din coregrafii Ansamblului ”Spicul”.
dans Fagaras
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de colinde susținut, de această dată, de membrii Ansamblului ”Spicul”. Aceștia au ținut să-l felicite pe primarul localității, dl. Ilie Eftemie, cu ocazia zilei de naștere. Toți membrii ansamblului au primit apoi daruri de la Moș Crăciun.

A fost un spectacol reușit, plin de culoare și glasuri cristaline de copii, care a marcat încheierea cu rezultate deosebite a unui an calendaristic.

Spicul seniorvals

 

dans tiganesc
Ansamblul folcloric ”Spicul” a fost înființat în februarie 2013 iar prima apariție în fața localnicilor a avut loc în luna decembrie a aceluiași an cu ocazia evenimentului ”Sărbătoarea Crăciunului”. Atunci dl. primar Ilie Efteme promitea că manifestarea va deveni o tradiție, lucru care s-a și întâmplat. În perioada parcursă de la înființare și până în prezent ansamblul ”Spicul” a susținut multe spectacole și a participat la concursuri în județ și în țară prestația fiindu-i apreciată și răsplătită cu premii, diplome și trofee. Am însoțit ansamblul la unele din evenimentele culturale la care a participat. De la spectacol la spectacol, de la an la an, pe măsură ce a căpătat experiență, programul artistic a fost variat și de calitate. Cele mai recente succese au fost obținute de seniori (premiul I la festivalul de la Sascut, jud. Bacău) și de cei mici (premiul II la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă desfășurat la Gura Ialomiței).

De la jumătatea anului 2016 activitatea ansamblului este coordonată de o echipă de coregrafi formată din Marian Stanciu și Damache Săndica. Aceștia și-au pus amprenta asupra calității activității ansamblului. La serbarea de Crăciun membrii ansamblului au oferit un spectacol nu numai variat dar și plin de grație și eleganță.

Micile vedete ale ansamblului sunt solistele Alexia Stan și Bianca Mirică. Ambele sunt obișnuite, de la vârstă fragedă, cu scena, cu aplauzele și cu premiile.

Stan AlexiaBianca Mirica
Alexia Stan(foto stânga), locuiește în Siliștea, este elevă în clasa a V-a și are rezultate bune la învățătură. Activează în ansamblu de trei ani atât ca dansator cât și ca solist. De la concursurile la care a participat s-a întors cu premii. Alexia, care dorește să ajungă medic veterinar, pune accent deosebit pe învățătură și din această cauză a preferat să nu se prezinte la multe concursuri. Iubește muzica și dansul. Mi-a mărturisit că, indiferent ce profesie va îmbrățișa, la muzică nu va renunța niciodată. În prezent urmează cursurile de muzică, fiind anul al doilea, la Scola Vespasian Lungu din Brăila.

Bianca Mirică (foto dreapta) are 9 ani și locuiește în Muchea, sat component al comunei Siliștea. Este elevă la școala din localitate, e ambițioasă și cu rezultate bune la învățătură. Activează în ansamblu încă de la grădiniță, mai întâi ca dansator și mai târziu și ca solistă. Bianca a participat la mai multe concursuri și de la toate s-a întors cu premii și trofee. Din acest an frecventează cursurile de muzică de la Școala Vespasian Lungu din Brăila.

 

Autor Alexandrina Iordache 24 Decembrie 2016, 15:45 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii