Festivalul brânzei de Gulianca, ediția a IV-a, 19 și 20 mai 2018

De Alexandrina Iordache 16 Mai 2018, 06:53 Stiri din judet

afisÎn perioada 19-20 mai 2018, în satul Gulianca, comuna Salcia Tudor, județul Brăila, are loc a IV-a ediție a Festivalului Brânzei de Gulianca, festival ce tinde să devină tradiție. Festivalul are ca obiectiv promovarea unicului brand al județului dar și cunoașterea, păstrarea și prezentarea tradițiilor și obiceiurilor pastorale specifice atât din comună si comunele invecinate, cât și a celor din celelalte zone ale țării. De altfel, la această ediție a festivalului, care se desfășoară în Anul Centenar al Marii Uniri, la programul artistic își vor aduce contribuția cântăreți din toate zonele țării, inclusiv din Republica Moldova

Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local al comunei Salcia Tudor în parteneriat cu Direcția Agricolă Brăila, Asociația Crescătorilor de Ovine din comuna Salcia Tudor - locația Gulianca și Revista de informare rurală Infozone.

Tot conform tradiției, și ediţia din acest an, a IV-a, se va desfăşura pe pajiştea comunei, într-un loc special amenajat, va avea loc un seminar pe teme specifice, se vizitează o stână şi o fermă unde se va vedea pe viu cum se obţine renumita brânză de Gulianca, se va desemna cel mai bun oier. Nu în ultimul rând, participanții la festival vor avea ocazia să cumpere, direct de la producătorii prezenți la tarabele amenajate pe izlaz, renumita brânză care dă numele festivalului. De ce renumită? Pentru că a devenit un brand cunoscut și solicitat al cărui gust deosebit este dat de flora specifică pajiștilor care se întind pe solul saturat dar și de modul de preparare.

Cântecul, jocul și voia bună vor fi la ele acasă. Sâmbătă, 19 mai a.c., în deschiderea fetivalului, va avea loc un spectacolul pentru copii „George și cheia secretă a universului” susținut de Teatrul Fantezia din Galați iar apoi spectacolul „Datini joc și voie bună”, spectacol care va continua și duminică, 20 mai 2018.

Festivalul, în an centenar, va fi deschis de „Nu plânge Maică Românie - grupul catehetic al Parohiilor Salcia Tudor și Ariciu alături de Călușari și copiii din Salcia Tudor. Pe durata festivalului își dau concursul ansambluri folclorice din județul Brăila, Buzău, Galați, Vrancea și Republica Moldova. Gupul vocal bărbătesc „La lină fântână” din comuna Ciocile, județul Braila, va încânta publicul prezent cu un program de melodii patriotice iar Ansamblul folcloric „Chipărușul” din comuna Nereju, județul Vrancea, va susține un recital extraordinar.

De asemenea, soliști de muzică populară, din toate zonele țării, vor urca pe scena festivalului. Sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 17, vor cânta: Silvia Zagoreanu (Republica Moldova), Mihaela Avram (Dobrogea), Mărioara și Viorel Radu (Muntenia), Nicolae Datcu (Muntenia) iar duminică, 20 mai, începând cu ora 16, Irina Loghin (Muntenia), Călin Brăteanu (Bucovina), Elena Sima (Moldova), Florin Boiță (Banat) și Nicu Mâță (Republica Moldova).

Festivalul va fi prezentat de Gabriela Popa, directorul revistei de informare rurală „Infozone”.

 

Autor Alexandrina Iordache 16 Mai 2018, 06:53 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii