Despre eroi şi zăpezile înroşite de sânge, de altădată, la Surdila Greci

De Ionel Lazarică 02 Decembrie 2015, 22:48 Stiri din judet

activitate Sc. Surdila GreciLa Şcoala Gimnazială Surdila Greci s-a desfăşurat, astăzi, o interesantă activitate de cultură civică dedicată sărbătoririi ideii de unitate în istoria românilor, începând cu regatul lui Burebista şi sfârşind cu Marea Unire, un vis frumos şi scurt, ca toate visele frumoase, pe care, poate, îl vom mai trăi.

Astfel, au fost trecute în revistă premisele interne şi împrejurările externe ale formării statului condus de Burebista, printre înfăptuirile pe plan intern fiind unirea teritoriilor geto-dace şi reformarea societăţii iar printre cele externe cucerirea unor întinse teritorii şi supunerea coloniilor greceşti pontice.

A fost expusă elevilor apoi epopeea lui Mihai Viteazul finalizată prin unirea de la 1600 a Ţării Româneşti, Transilvaniei şi Moldovei, domnitorul intitulându-se ”Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”, conform documentelor istorice, adică „pohta ce-am pohtit” după cum spunea Viteazul. În context au fost amintite elevilor versurile poetului A. Păunescu, din poezia „Capul de la Torda”, referitoare la marele voievod.
documente activitate Surdila Greci
Au fost prezentate apoi idealurile Revoluţiei de la 1848, printre care ideea de unitate a tuturor românilor, a ocupat un loc de frunte în toate programele revoluţionare.

Unirea Principatelor şi reformele înfăptuite de Al.I.Cuza au atras atenţia elevilor mai ales prin sacrificiile marelui domnitor, făcute pentru binele poporului, pentru binele celor mulţi şi oropsiţi de-a lungul secolelor, ţăranii. Astfel, pe lângă prevederile Convenţiei de la Paris pe care clasa politică românească a ştiut să o interpreteze având în vedere binele poporului, prin Unirea Principatelor de la 1859, au fost reliefate principalele reforme adoptate de acest fiu al poporului român, respectiv reforma agrară şi legiferarea învăţământului primar ca fiind obligatoriu şi gratuit, fapt ce a scos lumea satelor din întunericul neştiinţei.
elevi Scoala Surdila Greci
Ulterior a fost expusă elevilor lupta românilor din provinciile istorice româneşti pentru realizarea Marii Uniri, respectiv din Basarabia, Bucovina şi Transilvania, cu sacrificiile inerente, cu contextul extern favorabil, cu clasa politică de excepţie, cu etape, cu iluzii, cu deziluzii şi toate evenimentele importante care au dus la înfăptuirea visului de veacuri a poporului român, din pragul iernii anului 1918, care din nefericire, nu a durat decât 22 de ani, respectiv până în 1940, când România a fost ciopârţită de interesele străine, dar şi de indolenţa, corupţia, laşitatea şi lipsa competenţelor necesare, pentru funcţiile ocupate de unii politicieni români (istoria se repetă?).

Activitatea a fost pregătită şi organizată de prof. Calin Toderaşcu, prof. preot Mihai Bobocea, prof. Corina Ciocârlan, prof. Cristina Mărgean şi prof. Gabriela Mihalache, dar şi alte cadre didactice, sub coordonarea prof. Iulia Vuţino, directorul şcolii din localitate.

În încheiere, elevii clasei a VIII-a, au interpretat, cu emoţie, cântece patriotice adecvate momentului.

Consider că activitatea organizată cu toţi elevii ciclului gimnazial şi-a atins obiectivele şi a adus în atenţia acestora marile sacrificii făcute de înaintaşi pentru idealul unităţii naţionale, dar a subliniat şi valorile profund umane în care au crezut eroii noştri şi care aş dori să se constituie într-un exemplu pentru generaţia de mâine” - ne-a declarat prof. Iulia Vuţino.

 

Autor Ionel Lazarică 02 Decembrie 2015, 22:48 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Gica Paraipan 03 Decembrie 2015, 18:41

    Felicitari!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii