Multiculturalitatea, valoare locală neevaluată

De Redactia 03 Iulie 2015, 14:45 Stiri din judet

In zilele de luni, marți și miercuri, respectiv 6, 7 și 8 iulie 2015, începând cu orele 10.00, în localitățile Șuțești (Școala generală), Lanurile (Centrul Social Multifuncțional) și Valea Cânepii (Căminul Cultural), se desfășoară întâlniri prilejuite de mesele rotunde ce au ca temă „Multiculturalitatea, valoare locală neevaluată”, în cadrul proiectului „Educația = Antidotul sărăciei”, implementat de Asociația Pro Democrația Club Brăila, în parteneriat cu Fundația „Lumina” și unitățile administrativ teritoriale din cele trei comune.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Componenta – Justiție socială, Subcomponenta – Dezvoltarea comunităților rurale interetnice, adresându-se comunităților rurale multietnice din localitățile brăilene vizate.

Întâlnirile reunesc factori locali de decizie din Administrație și Educație, experți în politici publice, poli de influență din comunități, formatori de opinii, lideri formali și informali, membri ai comunităților interetnice, beneficiari direcți și indirecți ai proiectului, oameni care fac diferența prin fapte demne de multiplicat, care schimbă destine prin exemplul lor de viață, spre reducerea disparităților existente între grupurile etnice din mediul rural (obiectivul general al proiectului). Din programul evenimentului: Dialogul intercultural și multiculturalitatea la școală, la serviciu și în spațiul public; Principiile multiculturalității: diversitate, egalitate, pluralism, dialog și dezbatere, autoguvernare, descentralizare, subsidiaritate; Societatea civilă: agent al schimbării. Cazuri de bune practici în lume; Implicațiile politicilor multiculturalității: reducerea deficitelor democratice în politicile sociale și culturale; Concluzii și noi implicații.

Evenimentele intitulate „Multiculturalitatea, valoare locală neevaluată” fac agenda publică prin faptul că stabilesc acțiuni de autoajutorare, instituie relații comunitare armonioase și active prin crearea unor manifestări publice care să ducă la creșterea gradului de participare la procesul educațional, prin organizarea de cursuri și ateliere atât pentru adulții, cât și pentru copiii aflați în dificultate, instruiri care dezvoltă abilități practice pentru o viață independentă.


Valoarea totală a proiectului este de 82.743,50 euro, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul ONG este de 74.447,50 euro, restul de peste 10% fiind partea de cofinanțare a Asociației Pro Democrația Club Brăila. Necesitatea implementării proiectului „Educația = Antidotul sărăciei” este dată de situația precară socio-economică a comunităților rurale, unde gradul de sărăcie și de excluziune socială sunt mari, iar riscul de sărăcie extremă este de patru ori mai mare în zonele rurale (8,8%) comparativ cu zonele urbane.

 

Autor Redactia 03 Iulie 2015, 14:45 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii