Copiii curajosi din Salcia Tudor

De Gabriela Popa 24 Iulie 2017, 08:36 Stiri din judet

Copii curajosi la Salcia Tudor Braila

Brave Kids este un program polonez aflat la a IX-a editie. Are loc sub egida UNESCO si a Ministerului de Externe al Poloniei. La editia din acest an au participat 137 de copii din 14 tari.
Un grup de sase copii din Salcia Tudor a fost selectat de catre ,,Initiativa Cetatenilor Seniori,, care a participat pentru prima oara la acest proiect, la invitatia Magdalenei Pardel in Przemysl, Polonia. Copiii din Salcia Tudor au prezentat portul popular specific zonei noastre, au sustinut programe artistice, au incondeiat oua si i-au invatat si pe ceilalti copii din celelalte tari, cum de altfel si ei au invatat sa danseze si sa cante de la ceilalti copiii. Proiectul a avut loc in perioada 17 iunie-11 iulie 2017 in Polonia, si s-a desfasurat in doua etape: in prima etapa 17 iunie – 2 iulie 2017 grupuri de cate 4 tari au desfasurat activitati in comun, fiind cazate in acelasi oras, de exemplu noi, Romania – Salcia Tudor, impreuna cu Mexic, Ucraina si Polonia am fost cazati in Przemysl (este unul din cele 6 orase din Polonia unde au fost cazate grupuri de cate 4 tari), iar la finalul perioadei pe 30 iunie am sustinut un spectacol realizat impreuna de copiii din cele 4 tari; apoi in etapa a II-a toate grupurile din cele 6 orase din Polonia, ne-am intalnit in tabara de la Oborniki, 2-11 iulie 2017, unde copiii au lucrat la un spectacol cu elemente din toate cele 6 spectacole realizate, astfel incat sa fie implicati toti copiii si sa nu dureze foarte mult, aproximativ o ora. Spectacolul final a avut loc pe scena Teatrului Polski din Worclaw, un teatru impresionant cu o scena pe care au incaput toti cei 137 copii, care au fost instruiti de 12 instructori artistici, adevarati profesionisti.

Cei sase copiii curajosi sunt: Georgiana Balasoiu, Marius Munteanu, Diana Neagu, Adelina Briceag, Diana Sihleanu si Nicusor Paraipan.
Copii curajosi 2 din Salcia Tudor Braila Brave Kids
Copiii au lucrat impreuna cu ceilalti copiii fiind coordonati de catre instructorii artistici, in timp ce noi, liderii de grup, am lucrat separat de copiii, in alte locatii, activitati specifice, diferite teme educationale.
Da, suntem tare bucurosi ca am trait o astfel de experienta, am participat la aceasta intalnire internationala a copiilor curajosi. Copiii au dovedit că, în câteva săptămâni, prin schimbul de experiență - ,,copiii invata copii,,dar și tinand cont de abilitățile lor, au putut pregăti un spectacol, care este un simbol al păcii, prieteniei, un colaj colorat de culturi și tradiții.
Am avut atatea experiente frumoase in cele 25 de zile petrecute in Polonia: drumul parscurs, zborul cu avionul, apoi am cunoscut familiile gazda, oameni  deosebiti cu care ne-am imprietenit, echipa de organizare din Prezmysl, cei care in fiecare dimineata ne imbratisau si ne incarcau cu energie pozitiva pentru intreaga zi , cei care ne-au pregatit atatea surprize frumoase: Magda, Viorica, Hanna, Monica, Agata, Aneta, voluntarii (elevi de liceu sau studenti) – tineri atat de placuti, gata in orice moment sa raspunda la orice situatie aparuta, copiii familiilor gazda cu care, noi liderii, am lucrat timp de o saptamana si... nu ii uitam pe instructorii artistici Magda si Marcin, atat de iubiti de copii, cei care au stiut sa-i motiveze, sa ii determine sa fie creativi, sa fie cei mai buni. Si nu uitam de lacrimile de despartire de familiile gazda, de organizatorii si voluntarii din Przemysl (2 iulie) apoi a urmat despartirea de copiii din celelalte grupuri participante si de organizatorii si voluntarii din Oborniki (11 iulie)

Da, a meritat sa stam patru saptamani departe de casa. Am stabilit prietenii internationale, deja comunicam pe internet. Desi a fost o perioada lunga, timpul a trecut repede, deoarece am fost implicai in activitati, zilnic aveam program de la 9-17, apoi alte activitati recreative cu familiile gazda.

Da, copiilor le-a placut, s-au implicat atat de mult in tot ceea ce au facut, incat in ultima zi mi-au spus ,,da, de ce trebuie sa plecam?, ar trebui sa mai stam cateva zile,,... desi cand au ajuns acasa, erau atat de fericiti, bucuria radia pe chipul lor. Ma bucur, ca au rezistat atata timp departe de familii, ca au legat prietenii cu ceilalti copiii, cu voluntarii, ca familiile gazda care au fost pentru ei ca si propriile familii, atat au plans si unii si ceilalti la despartire.

Ne dorim sa folosim toate aceste experiente in activitatile scolare si extrascolare pe care le vom desfasura, sa ne implicam in actiuni de voluntariat, si ... sa participam si la un... Brave Kids organizat in Romania.


 

Autor Gabriela Popa 24 Iulie 2017, 08:36 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii