Seminar de informare organizat de Ministerul Mediului in Movila Miresii

De Alexandrina Iordache 05 Septembrie 2013, 23:17 Stiri din judet
In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti. derulat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice împreuna cu Banca Mondiala si Guvernul României, in comuna Movila Miresii din judetul Braila, se va desfasura Seminarul de informare si educare a cetatenilor în directia constientizarii impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienti asupra sanatatii si calitatii vietii.

Vineri, 6 septembrie 2013, incepand cu orele 13,00, la sediul primariei va avea loc conferinta de presa organizata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe aceasta tema.

La eveniment participa rerezentanti din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Garda National de Mediu Braila, Agentia pentru Protectia Mediului Braila, Administratia Bazinala Buzau-Ialomita, Consiliul judetean Braila, Primaria comunei Movila Miresii, experti de mediu.

Prin aceste actiuni se doreste îmbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale în zonele rurale din România în ceea ce prives?te gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

In cadrul întâlnirii cu cetatenii, expertii de mediu vor face cunoscute cele mai importante informatii cu privire la calitatea apei, managementul gunoiului de grajd, aplicarea ingrasamintelor, implicatiile prevederilor Directivei Nitrat?i la acordarea subventiilor pentru fermieri.

De asemenea, în cadrul evenimentului se va dezvolta si o sesiune practica care va
consta în vizitarea unor  gospodarii si efectuarea urmatoarelor activitati:
- testarea apei din fântâna;
- interpretarea rezultatelor privind calitatea apei în raport cu scorul de risc pentru sanatate;
- discutarea situa?iei constatate - solu?ii practice pentru remedierea problemelor existente;

În rândul tarilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati.
Preocuparea pentru pastrarea surselor de apa este o prioritate în contextul în care peste 1900 de localitati din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Câteva zeci dintre acestea sunt în Bazinul Hidrografic Buzau - Ialomita, unde exista zone sensibile la nitrati pe tot spatiul hidrografic

Cantitatile  peste limitele admise, a nitratilor în apa de baut (max.50 mg/litru), conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putând provoca moartea.

Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti. derulat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice împreuna cu Banca Mondiala si Guvernul României, are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nitrati prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si prin informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil.


 

Autor Alexandrina Iordache 05 Septembrie 2013, 23:17 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate