Sportul - un drog sănătos

De Georgiana Tudor 10 August 2015, 23:38 Sport

micii alpinistiSportul este singurul drog sănătos. Pe vremuri bunicii nostrii munceau pământul, îngrijeau animale, jucau la horile din sat, pe scurt aveau un stil de viată activ, desi inconstient. De când cu strămutarea noastră la oraș, stăm în cutii de chibrit, ne anchilozăm în fata computerului, circulăm mai mult pe patru roți decât cu propriile picioare, efectul fiind poluarea aerului si încurcarea traficului. Deci avem un stil de viată sedentar.

De câtiva ani, sportul a devenit un trend. Odată  ce secretele vedetelor au fost dezvăluite, sala de fitness, zumba, aerobicul, yoga, înotul, joggingul si diversele forme de a face miscare au fost mai întâi percepute ca moda de fi fit, si abia apoi, ca o necesitate a corpului uman. Oamenii au început să simtă pe pielea lor beneficiile sportului (starea aceea de bine determinată de hormonul fericirii, efectul ANTIDEPRESIV, ENERGIZANT, scăparea de kilogramele în plus si mentinerea siluetei, iar de aici cresterea stimei de sine si celelalte derivate).

În Brăila de aproximativ doi ani de zile a început o  trezire a constiintei cetătenilor care a fost sesizată chiar si de autorităti care au binevoit a reabilita parcul si a-l îmbogăti cu  piste pentru biciclisti si roller-skateri. Vara aceasta mai mult ca în anii trecuți s-au înmulțit cei care aleargă si cei care sunt dornici să ducă un stil de viată sănătos, iar cel mai important este că această redescoperire a lumii moderne nu are limită de vârstă.

Alergătorii îl cunosc, desigur, pe bătrânelul care ne dă clasă tuturor. Cu bentita sa pe cap ne inspiră prin modelul său. Un alt exemplu este Danut Ion Iconaru care nu s-a multumit doar să alerge, ci a făcut o performantă din aceasta participând la diverse competitii si semimaratoane.

Asociatia Proilavia Brăila s-a gândit cum să îi implice si pe cei mici în noua revolutie a sportului. Scopul era fireste să-i smulgă din ispitele tehnologice si să-i implice în jocuri interactive alături de părinti si bunici dacă se poate. Programul s-a desfăsurat de luni până vineri între orele 9-11 la careu în Parcul Monument. Zeci de copii s-au jucat împreună uzând de echipamentele performante (fileu portabil, mingi, coarde, palete de badminton, rugbi si utilaje pentru orientare turistică).

Discutând cu domnul Lâlă Gabriel, coordonatorul proiectului, si implicându-mă eu însămi în activităti, am descoperit cu oarecare stupefactie că mititeii nu cunosc jocurile copilăriei, dar cu ajutorul voluntarilor clubului le-au învătat si s-au distrat pe cinste.

"Sport în aer liber" a fost un succes sustinut si de profesorii de sport care i-au învătat diverse pe micuti, dar si de asociatii care i-au informat pe participanti cu privire la pericolele provocate de consumul de tutun, alcool si nu numai...

Pentru o viată sănătoasă, faceti miscare în aer liber, mergeti pe jos, iar dacă nu aveti timp să vă învătati copilul toate acestea, trimiteti-l la activitătile Proilaviei Braila.

 

Autor Georgiana Tudor 10 August 2015, 23:38 Sport
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii