Explicatiile unui triumf

De Frimu Ghinea 13 Mai 2016, 17:49 Sport

CSM Bucuresti

Explicatiile unui triumf Castigarea Ligii Campionilor la handbal feminin de catre CSM Bucuresti este o stire neverosimila la prima vedere. E foarte greu de imaginat ca Romania, o tara cu atat de multe probleme, sa dea o castigatoare in cea mai importanta competitie europeana la nivel de cluburi.

E adevarat ca avem traditie in handbal si rezultate bune, mai ales in handbalul feminin, dar de aici si pana a te gandi ca putem deveni regina Europei este o cale destul de lunga de parcurs. Mai mult, este aproape imposibil sa prezici ca o echipa care se afla la prima participare in Liga Campionilor va castiga trofeul. Poate au facut-o cativa impatimiti de pariuri sportive, dar cam atat. Sa ne amintim ca Oltchim Ramnicu Valcea, legendara formatie care a facut istorie in handbal, a reusit abia o finala in aceasta competitie, in anii sai de glorie. Iata insa ca CSM Bucuresti a facut ca imposibilul sa devina posibil, duminica seara, atunci cand a invins-o pe Gyor, in propriul fief de la Budapesta, scor 29-26, dupa loviturile de la sapte metri. Dincolo de uluiala si misticism, e bine sa cautam argumente concrete pentru a explica un astfel de succes. Nu este de ajuns sa avem credinta lui Gigi Becali si sa-i cerem lui Dumnezeu sa ne ofere trofeul, mai trebuie sa si facem ceva pentru a-l obtine.

Ca sa fii bun intr-un domeniu sportiv, trebuie sa ai in primul rand bani suficienti pentru a face investitii de calitate. Nu poti sa vii la televizor sa te bati cu pumnul in piept ca esti potent din punct de vedere financiar, dar tu sa astepti banii din drepturile de televizare pentru a plati utilitatile la stadion si restantele financiare, asa cum se intampla in general la fotbal. Fostul presedinte al lui CSM Bucuresti, Constantin Caliman, declara in vara lui 2014 pentru GSP: „Cum credeti ca putem porni un proiect prin care dorim sa devenim o forta in Europa daca nu oferim salarii de top?”

CSM Bucuresti

Iata ca pe langa bani, iese la iveala un cuvant destul de rar intalnit in peisajul business-ului sportiv romanesc: proiect. Dupa ce ai un proiect, urmatorul pas este sa te inconjori de oameni de calitate, la toate nivelurile, in special cand vine vorba de banca tehnica si jucatoare. Caliman si seful sectiei de handbal al lui CSM, Bogdan Vasiliu, devenit ulterior presedintele clubului, l-au adus vara trecuta la echipa pe Kim Rasmussen, cel care impresionase lumea handbalului in calitate de selectioner al Poloniei, echipa pe care a calificat-o la Campionatul Mondial din 2013, acolo unde a dus-o pana in semifinale. Danezul a fost chemat sa o duca pe CSM pe culmile succesului si s-a achitat cu brio de sarcini, reusind in primul rand sa formeze o familie la nivelul lotului.

Ca sa poti obtine performante, trebuie ca antrenorul sa aiba jucatoare de valoare, pe care CSM le-a adus. Cand ai in lot varfuri ale nationalei Romaniei precum Oana Manea sau Cristina Varzaru, ultima tripla castigatoare a Ligii Campionilor cu Viborg, campioane mondiale ca braziliencele Mayssa Pessoa si Paula Rodriguez, cand te bazezei pe cea mai buna jucatoare de la Campionatul European din 2014, Isabelle Gullden, atunci poti sa ai ambitii de a te bate de la egal la egal cu cei mari. Asadar, bani, conducere inteleapta, antrenor de calitate si jucatoare de valoare reprezinta reteta succesului. Atat de simplu, dar atat de complicat.

 

Autor Frimu Ghinea 13 Mai 2016, 17:49 Sport
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii