Braileanul Nicolae Doroftei - arbitru international F.I.D.E

De Redactia 24 Februarie 2011, 22:18 Sport
La recenta întrunire a boardului FIDE (Federaţia Internaţională de Şah) care a avut loc cenent în Antalya (Turcia), arbitrului brailean Nicolae Doroftei i s-a acordat titlul internaţional de arbitru FIDE.

“Este o încununare a activităţii mele de peste 30 de ani în arbitraj. Dacă în perioada în care eram şi jucător activ arbitram mai mult sporadic, în ultimii 10 ani mi-am intensificat activitatea în acest domeniu. Puteam obţine titlul încă din 2008, dar am considerat atunci că nu trebuie să mă grăbesc.
Între timp FIDE a înăsprit condiţiile de obţinere a titlului, una din condiţiile obligatorii fiind participarea la un seminar organizat de FIDE care se încheie cu un examen teoretic şi unul practic, iar o altă condiţie este cunoaşterea a cel putin două limbi de circulaţie internaţională.

Seminarul pentru ţările din Zona FIDE 1.4, în care este inclusă şi România, s-a desfasurat în septembrie 2010 la Satu-Mare. Am avut satisfacţia de a fi singurul participant care a obţinut nota maximă la proba practică (lucru remarcat de coordonatorul seminarului, arbitrul internaţional rus Igor Vereschagin).

Cea mai dificilă competiţie pe care am arbitrat-o a fost Cupa Mondială pentru jucătorii nevăzători, iar unul meciurile care mi s-a repartizat şi care a decis titlul - în fapt o veritabilă finală mondială, cel dintre Ukraina si Polonia, a reprezentat o adevarată probă de foc.

Un meci la nevăzători este mult mai greu de arbitrat decat unul între jucătoricu vederea normală, deoarece trebuie să stai mai tot timpul între jucători pentru a evita greşelile de transmitere a mutărilor şi a detensiona cu tact inerentele momente de nervozitate.

 La sfârşitul meciului am fost felicitat de conducătorii ambelor echipe pentru modul în care am reuşit să ţin meciul în mână, aplanând rapid conflictele şi răspunzând cu promptitudine doleanţelor jucătorilor. Desigur m-a ajutat enorm şi îndelungata mea carieră de jucător (sunt maestru FIDE la şahul practic), pentru că altfel nu poţi să înţelegi momentele dificile care survin în timpul partidei şi te poţi îndepărta de deciziile corecte.“ ne-a declarat proaspătul arbitru internaţional.


 

Autor Redactia 24 Februarie 2011, 22:18 Sport
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate