65% dintre angajatori sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii practice din învățământul profesional din România

De Frimu Ghinea 06 Iulie 2016, 17:42 Sondaj


În 2016, programul România Meseriașă își propune să continue dezvoltarea unor soluții durabile pentru educația profesională, prin consultarea angajatorilor, autorităților, instituțiilor de învățământ și a publicului larg. Au fost planificate 3 grupuri de lucru în cadrul cărora sunt căutate soluții pentru învățământul profesional.

Programul a fost lansat în 2015, iar în cadrul lui a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic. Studiul a acoperit toate părțile interesate: peste 200 de companii care angajează meseriași, peste 200 de meseriași și 100 de elevi din învățământul profesional, peste 1300 de persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, din mediul urban și rural1.

Ca reprezentant al unui angajator, dar și ca părinte, știu cât de important e ca fiecare copil să vadă în școala aleasă nu doar o opțiune pentru 2-3 ani, ci un drum în viață. Am început anul trecut România Meseriașă din dorința de a avea meseriași profesioniști în România. Am participat la dezbateri lansate de autorități, am organizat întâlniri cu angajatorii și am pornit un studiu național, pentru a identifica principalele probleme. Există o desincronizare cu piața muncii, probleme sistemice, dar și o lipsă de respect la adresa întregii categorii. Anul acesta, trecem la soluții: prin dialog cu alți angajatori în grupuri de lucru și proiecte de susținere a viitorilor meseriași. Invităm publicul larg și angajatorii să ni se alăture în acest demers.” - Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Concluziile studiului național asupra meseriașilor din România, a sistemului educațional care îi formează, și a pieței muncii din acest sector sunt următoarele:

A. Din perspectiva angajatorilor:
peste 65% dintre angajatorii din România consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab;
70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței;
principalele dificultăți întâmpinate la recrutarea meseriașilor sunt: lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%);
6 din 10 companii intervievate apelează la forță de muncă necalificată pentru a acoperi deficitul de personal.

B. Din perspectiva românilor, a meseriașilor și a meseriașilor în devenire:
doar 2 din 10 români respectă meseriile și meseriașii;
60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
o treime dintre meseriașii în devenire aspiră la statutul de manager și la studii superioare;
8 din 10 meseriași intervievați susțin că au fost formați în afara școlii profesionale- prin experiență directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.

ROMÂNIA MESERIAȘĂ - PARTE DIN DEZBATERILE NAȚIONALE

Începând cu 2016, România Meseriașă face parte din programul România Educată lansat de Președinție, iar acțiunile din cadrul campaniei sunt derulate în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

OMV Petrom a participat la dezbaterile naționale ale programului prezidențial, la consultări cu Ministerul Educației și la dialogul lansat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) privind învățământul dual.

 

Autor Frimu Ghinea 06 Iulie 2016, 17:42 Sondaj
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii