Managerii firmelor româneşti aşteaptă o înrăutăţire a economiei până în septembrie

De Mihai Vintilă 28 Iulie 2010, 00:00 Sondaj
Managerii firmelor româneşti se aşteaptă ca în perioada iulie-septembrie să se înregistreze o scădere a activităţii economice în toate domeniile, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, managerii companiilor din industria prelucrătoare estimează o scădere moderată a producţiei până în septembrie, soldul conjunctural fiind de -6%, sub cel înregistrat în sondajul din luna iunie, de +2%.

Companiile din industria prelucrătoare se aşteaptă la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales în cazul întreprinderilor foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma să fie fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40% şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează o creştere a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

De asemenea, în privinţa sectorului construcţiilor se aşteaptă o scădere moderată a producţiei (sold conjunctural -10%, faţă de -3% în iunie) şi o scădere a comenzilor (sold -17%). Disponibilizările vor continua (sold -17%), în special în întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Se preconizează o creştere a preţurile lucrărilor de construcţii.

Managerii din sectorul comerţului cu amănuntul mizează pe o scădere a activităţii economice până în septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuării vânzărilor (-15%) şi comenzilor (sold conjunctural -16%). Sunt aşteptate noi concedieri (sold conjunctural -14%) şi se estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (şold conjunctural +51%).

Managerii din servicii se aşteaptă la o scădere moderată a cererii acestora, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, faţă de -8% luna trecută. Companiile vor continua să îşi reducă personalul (-16%), mai ales întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%).

 

Autor Mihai Vintilă 28 Iulie 2010, 00:00 Sondaj
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate