Contrabanda cu tigarete a scazut

De Redactia 27 Iunie 2011, 22:45 Sondaj
Piata neagra a tigaretelor a ajuns la 11,8%, conform datelor companiei de cercetare Novel, pe luna mai. In ianuarie 2010, contrabanda atinsese un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete. Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a intrat pe un trend descendent: in ianuarie 2011 se situa la 22,5% din piata, iar in martie 2011 scazuse la sub 15%.
 
Subliniem ca un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.
 
Diminuarea comertului ilicit cu tigarete se datoreaza eforturilor concertate ale autoritatilor, ca urmare a definirii unei Strategii de combatere a contrabandei si evaziunii fiscale, precum si schimbarilor legislative. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit si colaborarea stransa dintre autoritatile statului si industria tutunului.
 
Reamintim ca, prin O.U.G. nr. 54/2010, pe teritoriul Romaniei este incriminata ca infractiune detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 tigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda). Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contraventionale au crescut pana la 100.000 lei.
 
Pentru industria tutunului, scaderea pietei negre inseamna revigorarea volumelor de vanzari legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales in actualul context in care companiile producatoare de tigarete se confrunta cu reglementari din ce in mai dure, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.
 
Eforturile autoritatilor de combatere a comertului ilicit au avut rezultatele scontate si sunt de apreciat. Pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator este nevoie ca limitarea comertului ilicit sa ramana o prioritate pentru autoritatile competente, eforturile de combatere a pietei negre sa continue la fel de eficient ca pana acum, iar legislatia sa fie in continuare imbunatatita, a declarat Adrian Popa, Director CORA, BAT Romania. Mai precis, este nevoie de un cadru unitar si simplificat si de folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala. Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situatiei existente la frontiera interna, cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal. Nu in ultimul rand, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda ar trebui sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse in tara ilegal.
 
Totodata, este necesar ca piata legala a tigaretelor sa nu fie sabotata prin reglementari insuficient analizate. In acest sens, reamintim:
 
Renuntarea la scanarea mijloacelor de transport, mai precis abrogarea Ordinului 5300 al ANV.
 
Revenirea la situatia anterioara in privinta vanzarilor din Duty Free, mai precis o serie de amendamentele propuse la PL-X nr 592/2010 pentru aprobarea OUG 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. In prezent pot fi vandute, pentru consumul personal al celor care ies din tara, doua pachete/zi/persoana, pe baza pasaportului.
 
Comercializarea tigaretelor confiscate (PL-x 554/2010 pentru modificarea art 206, indice 65 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal). In nicio tara membra a Uniunii Europene un sunt valorificate tigaretele confiscate. Aceasta intrucat daca s-ar proceda astfel, s-ar incalca drepturile de proprietate intelectuala ale producatorilor legali, care platesc taxe, asupra marcilor lor, marci pe care statul nu le poate comercializa daca nu detine franciza. De asemenea, ar fi si o problema de siguranta din punct de vedere igienico sanitar, neputandu-se garanta calitatea, conformitatea, vechimea, respectarea conditiilor de transport si depozitare a produselor. In Romania, tigaretele confiscate se predau producatorilor si sunt distruse pe cheltuiala acestora, sub supravegherea comisiei fiscale.
 
Este absolut necesar ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit cu tigarete. La randul sau, industria va contribui si pe viitor la cresterea gradului de constientizare de catre societate a periculozitatii fenomenului, in multiplele sale aspecte: criminalitatea organizata, pierderile la bugetul de stat, siguranta produselor, efectele distructive asupra industriei legale, a adaugat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania.
 
Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. In 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA si alte taxe si impozite.

sursa : JTI Press Office

 

Autor Redactia 27 Iunie 2011, 22:45 Sondaj
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii