Voluntarii înregistrează cărţi audio pentru persoanele cu deficienţe de vedere

De AmosNews 21 Noiembrie 2011, 21:26 Social
Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) şi Asociaţia Nevăzătorilor din România vă invită la evenimentul "Voluntarii înregistrează cărţi audio pentru persoanele cu deficienţe de vedere".

Evenimentul va avea loc Joi, 24 Noiembrie, începând cu ora 10:00, în Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr nr. 31, parter, sector 2, Bucureşti) şi îi va avea ca invitaţi speciali pe Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu şi pe Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Radu Sergiu Ruba.

Acţiunea îsi propune să aducă în atenţia presei, bloggerilor şi a publicului larg un exemplu de activitate de voluntariat care constă în înregistrarea de cărţi audio. În final, de materialele înregistrate beneficiază membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Evenimentul este organizat în contextul Anului European al Voluntariatului şi urmăreşte să încurajeze cât mai mulţi voluntari să înregistreze cărţi audio. Promovarea şi susţinerea acestei activităţi pot avea un impact major asupra educaţiei persoanelor cu deficienţe de vedere.

Asociaţia Nevăzătorilor din România este o organizaţie nonguvernamentală naţională care reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii. Organizaţia cuprinde la ora actuală circa 80.000 de membri, persoane încadrate în categoriile de handicap vizuale grav, accentuat şi mediu. 

Studioul de înregistrare a cărţii audio a început să funcţioneze în 1966, înregistrând pe bandă magnetică, apoi pe casete, iar din 2004 digital, numai în format mp3. Înregistrările se copiază pe compact discuri, se trimit la toate filialele ANR, iar cititorii le imprumută în regim de bibliotecă.

La aceste înregistrări au participat de-a lungul timpului crainici angajaţi ANR şi voluntari precum Eugenia Grosu Popescu (Radio România), Ana Blandiana, actorii Sandu Sticlaru, Bogdan Antonescu sau membri ai familiilor unor nevăzători - prof. Nicoleta Ruba.
Studioul dispune de un server ftp de pe care membrii ANR, în baza unei parole, pot să-şi descarce cărţile la domiciliu.


 

Autor AmosNews 21 Noiembrie 2011, 21:26 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii