Ministerul Muncii a lansat doua programe-pilot pentru tineri pâna in 25 de ani

De A.Frangu 07 Februarie 2014, 00:49 Social
Pe 5 februarie 2014  Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice a lansat doua proiecte-pilot care se adreseaza tinerilor cu vârsta mai mica de 25 de ani care nu au loc de munca.

Cele doua proiecte sunt cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care preced schema ”Garantii pentru tineri”, informeaza comunicatul de presa al Ministerului Muncii pe care il redam mai jos:

”Conceptul de „garantie pentru tineri” urmareste ca tinerii cu vârsta mai mica de 25 de ani, care si-au pierdut locul de munca sau care nu au reusit sa se angajeze dupa terminarea studiilor, sa primeasca, în decurs de 4 luni de la înregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la centrele de garan?ii pentru tineret, o oferta de buna calitate de angajare, de continuare a educatiei, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu.

Proiectele-pilot „Garantii pentru TINEri!” si „Investitia în tineri, investitia în viitorul nostru!” se deruleaza în perioada 23 decembrie 2013 – 30 iunie 2015 si se adreseaza exclusiv tinerilor cu vârste cuprinse între 15 si 24 de ani. Cele 5.052 de persoane selectate vor beneficia de un plan de actiune personalizat, corespunzator nevoilor identificate, constând în acces la servicii integrate de informare, consiliere si orientare, formare profesionala (cursuri de calificare acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari), ucenicie, prospectare si mediere, în vederea ocuparii unui loc de munca si asistenta în initierea de afaceri independente.

Concret, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare de nivelul 1 (360 ore) sau nivel 2 (720 ore), alti 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie si peste 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar autorii lor îndrumati în initierea de afaceri independente.

Mai mult, pentru cresterea gradului de informare în rândul cetatenilor, autoritatilor publice locale si a angajatorilor în ceea ce priveste oportunitatile de angajare a tinerilor, vor fi înfiintate 22 de centre judetene si 4 regionale, vor fi organizate o serie de evenimente si campanii de informare locale si nationale, precum si 20 de târguri de locuri de munca.

Se estimeaza ca pâna la 30 iunie 2015, odata cu finalizarea proiectelor, un numar de 600 de tineri sa fie deja angajati.

Proiectul-pilot „Garantii pentru TINEri!” se deruleaza în parteneriat cu Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, Asociatia Patronatul Tinerilor Întreprinzatori din România si Blocul National Sindical. Cu un buget de 18.655.122,97 lei, acopera regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia si Sud-Est.

Proiectul-pilot „Investitia în tineri, investitia în viitorul nostru!” este implementat în parteneriat cu BPI Management Consulting Romania, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare si Fundatia Ecologica Green din Iasi si acopera regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru si Vest. Bugetul alocat este de 19.583.380 lei”.


 

Autor A.Frangu 07 Februarie 2014, 00:49 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii