La Galați se lansează primul proiect de tip afterschool din România destinat exclusiv copiilor cu autism

De A.Frangu 01 Aprilie 2015, 10:25 Social

afis APCAMiercuri, 1 aprilie 2015, ora 12.00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galati, Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism – APCA Galați organizeaza conferința de lansare oficială, în prezența partenerilor, a colaboratorilor și a reprezentanților instituțiilor de specialitate din domeniu, a proiectului unic în țară „Afterschool interactiv și creativ pentru copiii SPECIALI”, desemnat câștigător la secțiunea „Inovație în educație”, pe platforma Teimplici.ro.

Pentru implementarea acestuia, APCA Galați a primit o finanțare de 5.000 de euro din partea TELEKOM ROMANIA, în cadrul competiției naționale de proiecte derulate la sfârșitul anului 2014 pe platforma de responsabilitate socială a companiei, unde au fost înscrise 180 de proiecte din toate regiunile țării.

Echipa APCA va prezenta particularitățile acestui proiect inovativ și va oferi o descriere a activităților programate pentru implementarea lui pe termen mediu și lung, dupa cum precizeaza organizatia intr-un comunicat de presa.

”Joi, 2 aprilie 2015, ora 12.00, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, la cel de-al doilea sediu al asociației (B-dul Traian Vuia nr. 21), APCA va deschide festiv cursurile din cadrul proiectului. La noul sediu, inaugurat, de altfel, tot cu această ocazie, vor fi prezenți părinți, copii și parteneri ai asociației. Model inovativ, bazat pe tehnologie modernă.

Astfel, din aprilie 2015, 20 de copii din APCA Galați, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, vor frecventa zilnic, după cursurile din învățământul de masă sau din cel special, programul de tip afterschool. Sub supervizarea unui specialist în terapia ABA, membrii echipei de proiect au lucrat la crearea unui sistem de predare-învățare, interactiv și creativ, adaptat specificului copiilor cu autism, cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (terapia ABA).

Totodată, planificarea pentru fiecare oră de curs urmărește programa școlară elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, astfel încât copiii să își fixeze, prin repetiție și predare adaptată nevoilor lor, noțiunile greu de asimilat în mod normal la clasă. Orele sunt predate în scop terapeutic de către un psihopedagog și sunt organizate pe grupe de maxim 4 copii, pentru eficiența intervenției.

Beneficiarii au fost selectați pe baza unor testări specifice, iar progresele lor vor fi evaluate constant de un coordonator de programe în recuperarea copiilor cu autism.

În plus, bilunar, copiii vor participa la ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, prin care vor fi ajutați să își dezvolte mai rapid motricitatea, interacțiunea socială, simțurile, cogniția și limbajul. Obiectele astfel confecționate vor putea fi cumpărate sau văzute de eventuali donatori și sponsori, prin intermediul unui magazin online deschis pe site-ul asociației, autism-apca.ro, astfel încât aceste fonduri să susțină, pe termen mediu și lung, dezvoltarea asociației.

Activitățile interactive sunt organizate cu ajutorul tehnologiei moderne (tablă interactivă și softuri educaționale), toate materialele fiind achiziționate special pentru derularea acestui proiect. De altfel, sistemul de predare-învățare inovativ, adaptat copiilor cu TSA, ar putea fi luat ca model de bună practică în direcțiile viitoare de acțiune, pentru integrarea acestor copii în sistemul de învătământ sau în activitățile altor organizații din domeniu.

Despre beneficiar şi sponsor
APCA Galați a fost înfiinţată în 2011 de părinţii unui copil cu autism, fiind primul ONG din judeţ care și-a axat activitatea strict pe problematica autismului la copii. Din 2014 este membră FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist. În programele APCA sunt cuprinși, în prezent, aproape 70 de copii cu autism din județul Galați și județele învecinate dar și din Republica Moldova. Asociaţia îşi propune să ajute familiile copiilor cu autism în vederea obţinerii unui grad cât mai ridicat de recuperare și de integrare a copiilor în societate, dar și să mobilizeze comunitatea locală pentru sprijinirea acestor familii.

Platforma Teimplici.ro a fost lansată la mijlocul anului 2015, românii fiind invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la cele mai importante direcţii şi arii de intervenţie în care ar trebui să se investească în societatea românească. În cadrul acestora, au fost propuse 180 de proiecte de la ONG-uri din diverse domenii, ce au intrat în etapa de jurizare şi votare de către publicul larg. 10 dintre acestea au primit din partea TELEKOM ROMANIA o finanţare în valoare totală de 50.000 de euro. Teimplici.ro este pagina oficială de Responsabilitate Corporativă a Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications”.

Responsabil Comunicare APCA Galați,
Cristina Silion

 

Autor A.Frangu 01 Aprilie 2015, 10:25 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii