De la 1 ianuarie 2012 restrictiile impuse pe piata muncii din Italia vor fi ridicate

De AGERPRES 30 Decembrie 2011, 15:19 Social
Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), ministrul de resort, Sulfina Barbu a anuntat ca Restrictiile impuse românilor si bulgarilor pe piata muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012

Ambasada României în Italia a anuntat ca MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificata încetarea restrictiilor pe piata muncii din Italia, impuse pentru lucratorii români, începând cu 31 decembrie 2011.

Asta înseamna ca, de la 1 ianuarie 2012, piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani. Ultimele demersuri ale Ambasadei României în Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica din Italia, arata ca, în aceasta tara, traiesc si muncesc 968.576 de români. Guvernul italian a hotarât sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii români începând cu 1 ianuarie 2007.

Oficialii italieni au impus atunci restrictii în anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Domeniile în care românii au putut lucra fara restrictii sunt: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de îngrijire, constructii, inginerie, management si munca înalt calificata, munca sezoniera. În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de munca.

Saptamâna trecuta, la întâlnirea cu atasatii de munca, ministrul Muncii a atras atentia ca în Italia nu exista restrictii majore pe piata muncii, însa trebuie sa fim extrem de atenti la contractele de angajare, pentru ca exista înca situatii de munca ilegala, în special în domeniul îngrijirii la domiciliu.

"Specialistii nostri au elaborat ghiduri si proceduri, prin care muncitorii nostri sa fie corect informati. Întrucât cei mai multi cetateni români nu fac parte din sindicate, nu au acces, atât cât ar trebui, la informatie", se mentioneaza în comunicatul MMFPS.

Ministerul Muncii din România va supraveghea din ianuarie si va verifica împreuna cu echipele specializate din Italia si firmele care angajeaza cetateni români cu contracte de doar patru ore pe zi, desi acestia muncesc cu program normal. În cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.

 

Autor AGERPRES 30 Decembrie 2011, 15:19 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate