Copiii rămași singuri acasă, un fenomen social de amploare. Numai în regiunea Sud-Est, sunt peste 16.000 de copii în această situație

De Redactia 13 Noiembrie 2017, 13:00 Social

logo Organizatia Salavati CopiiiCopiii rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, reprezintă un fenomen social dramatic al României. Doar în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, potrivit datelor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate este de 16.714, dintre care 3.708 copii în județul Constanța, 6.218 copii în județul Galați, 3.238 copii în județul Vrancea, 2.061 copii în județul Buzău, 1.188 copii în județul Tulcea și 301 copii în județul Brăila.

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017 . Datele colectate de la Inspectoratele școlare de Salvați Copiii au relevat, însă, un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 212.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că includ doar copiii înscriși în sistemul educațional. Estimăm, adăugând și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar, numărul total al copiilor cu părinții plecați în străinătate, fiind în jur de 250.000 de copii.

Sunt teme pe care Organizația Salvați Copiii Filiala Constanța le propune, vineri, 10 noiembrie, în dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate — aspecte legale și bune practici de intervenție. Dezbaterea din data de 10 noiembrie este cea de-a cincea dintr-o serie de dezbateri regionale pe această temă, precedentele fiind organizate în perioada mai-octombrie la Suceava, Brașov, Craiova și Târgoviște.

'Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoționale, fragilizarea acestor copii nevoiți să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinți prezenți în viața lor doar prin telefon, de la distanță. Dincolo de asta însă, sunt probleme grave, cotidiene cu care acești copii se confruntă zi de zi, pentru că în multe situații nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsați. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că acești copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic atunci când e nevoie, fără a se simți, încă o dată, izolați de ceilalți colegi', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii și reprezentanții lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 92.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județul Constanța, 235 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

În toată această perioadă, specialiștii Salvați Copiii — psihologi, asistenți socialiși cadre didactice — au dezvoltat și validat bune practici de intervenție psihologică, socială și educațională. Astfel de bune practici, precum și prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de către o mare parte dintre specialiștii din domeniul protecției sociale (asistenți sociali, psihologi) și din domeniul educației (profesori, consilieri școlari), care lucrează cu copiii singuri acasă, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizată de Salvați Copiii în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la implementarea legislației relevante a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

'Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să își lase copilul în siguranță, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunitățile, pe plan educațional și nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din școală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoțional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare și consiliere — pentru ei și cei în grija cărora rămân — sunt esențiale. De aceea este atât de importantă această campanie, căreia ne alăturăm.', a declarat Irina Ermolaev, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.

Dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate — aspecte legale și bune practici de intervenție

În acest context, dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate — aspecte legale și bune practici de intervenție de la Constanța reunește în jur de 70 de participanți, specialiști cu formare interdisciplinară, atât din instituții de la nivel județean, cât și local, inclusiv din mediul rural, din județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați.

Printre invitații la eveniment se numără reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratelor școlare, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, precum și ai mai multor Servicii Publice de Asistență Socială, școli, instanțe de judecată și ONG-uri din aceste județe.

Participarea la eveniment reprezintă o oportunitate pentru participanți de a cunoaște bune practici de intervenție, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative și de a dezvolta o viziune unitară asupra problematicii copiilor singuri acasă, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor.

Despre proiectul Salvați Copiii dedicat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

Dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate — aspecte legale și bune practici de intervenție este organizată în cadrul proiectului 'Protecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi', implementat de Salvați Copiii cu finanțare de la THE VELUX FOUNDATIONS și cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerului Educației Naționale, direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, serviciilor publice de asistență socială, inspectoratelor școlare județene și școlilor.

În cadrul proiectului, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social, prin programele locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Târgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă serviciul de consiliere telefonică și online destinat protecției copiilor afectați de migrația economică a părinților, singurul serviciu de acest tip din România. Linia telefonică Help Line 0800.070.040, oferită de Digi, este apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, între orele 9:30-17:30. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care oferă în timp util răspunsuri prin e-mail.

Susținători proiect: RCS&RDS, Metropolitan Life, Banca Transilvania.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio București Fm.

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislației și a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorități, familie, copii și societatea în care fiecare actor implicat își acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic și viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Autor Redactia 13 Noiembrie 2017, 13:00 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii