Conferinta de presa sustinuta de ministrul Muncii Rovana Plumb dupa sedinta de guvern, din 19 august 2014, referitor la amnistia fiscala pentru pensionari si mame

De Redactia 20 August 2014, 10:02 Social
...As vrea, de la bun început, sa subliniez înca o data faptul ca grija fata de pensionari, de parinti si de copii reprezinta preocupari majore si constante ale Guvernului Ponta. Ne-am tinut de cuvânt si, asa cum am declarat si am propus pe data de 1 august, astazi Guvernul a adoptat doua proiecte de legi, care vor fi transmise catre Parlament, în vederea adoptarii catre acest for, privind amnistia fiscala pentru pensionari si pentru mamicile care au stat si au beneficiat de îndemnizatia pentru cresterea copilului.

În ceea ce priveste proiectul de lege care prevede scutirea de la plata a debitelor provenite din pensii, acesta se adreseaza tuturor categoriilor de pensionari aflati în sistemul de pensii pâna la data intrarii în vigoare a legii si, de asemenea, prevede scutirea la plata debitelor pentru toti pensionarii, cu exceptia debitelor constituite din culpa exclusiva a pensionarilor, adica prin depunere de declaratii false sau documente false. Casa de Pensii are rolul de a verifica toate aceste dosare.

Pâna în prezent, pentru ca poate veni o întrebare în acest sens din partea dumneavoastra, sunt 30 mii de persoane, pensionari aflati în aceasta situatie, pentru care s-au constituit debite în cuantum de 65 milioane de lei. Mentionez faptul ca niciunul dintre aceste debite nu afecteaza bugetul asigurarilor sociale pe anul 2014.

În ceea ce priveste celalalt proiect de lege, asa cum am spus, a fost aprobat de catre Guvern si transmis Parlamentului, în vederea adoptarii. Este vorba de amnistia fiscala a mamicilor pentru care s-au constituit debite, deoarece, în perioada în care au stat acasa în îngrijire copil si au primit îndemnizatia pentru cresterea acestuia sau acestora, au obtinut si venituri suplimentare pe care le-au declarat la administratiile fiscale.

Este vorba de aproape 12.500 de mamici, pentru care s-au constituit debite de 15 milioane de lei. Toate aceste mamici vor fi amnistiate fiscal, sau scutite de la plata debitelor. Nu vor fi scutite de la plata debitelor toate acele persoane pentru care debitul constituit a fost din culpa exclusiva a acestora.

Repet: Guvernul a trimis cele doua proiecte de legi spre aprobare Parlamentului, proiecte de legi care prevad amnistie fiscala; adica toate debitele pe care un pensionar sau o mamica sau un tatic le are de transmis, de platit, catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale, toate acestea care nu sunt în cupla lor vor fi scutite de la plata.
 
As vrea sa mai fac o precizare, pentru ca pe data de 15 august a fost sarbatoare nationala, Ziua Sfintei Marii, probabil ca în ziua respectiva - si am discutat cu Casa Nationala de Pensii - nefacându-se plata efectiva a pensiilor, s-ar putea sa existe o întârziere de câteva ore, dar pensiile sunt, ca grafic, în plata, în momentul de fata si nu exista niciun fel de motiv de îngrijorare...

 

Autor Redactia 20 August 2014, 10:02 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii