Salvați Copiii a lansat o nouă campanie pentru combaterea violenței împotriva copiilor

De Redactia 08 Octombrie 2015, 08:45 Social

Salvați Copiii România lansează, astăzi (n.r.: 7 octombrie 2015), o nouă campanie pentru combaterea violentei asupra copiilor. Prin această campanie vom trage un semnal de alarmă referitor la faptul că orice comportament de violență împotriva unui copil, nu doar îl rănește, fizic său emoțional, dar îi oferă un model de acțiune pe care copilul de astăzi, viitor adolescent, tânăr, adult, îl va duce mai departe, în relație cu cei din jur. Cu alte cuvinte, multi dintre copiii care iau bătaie când sunt mici, devin violenti când sunt adulti.

'Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecventa si gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele, și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente', afirmă Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii.

Campania lansată astăzi va avea o componentă media, de conștientizare a publicului larg prin difuzarea unui spot TV de impact, dar și o puternică componentă educațională, prin organizarea în perioada imediat următoare a unei serii de 8 conferinte de educație parentală la care sunt asteptati 3.000 de părinți, menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat primul studiu national cu privire la incidenta comportamentelor de bullying între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

'Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atentia asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecție, nu doar îi afectăm dezvoltarea și sănătatea emoțională, dar îl și învățăm ceva—îl învățăm că violenta este solutia. Astfel transformăm violența într-o lecție transmisă de la o generatie la alta', a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii.

Ambasadoarea campaniei pentru stoparea violentei împotriva copiilor este Andreea Raicu, care a contribuit la realizarea spotului campaniei. 'Este momentul asumării responsabilității—copiii noștri vor fi așa cum noi îi vom crește; îi creștem cu bătaia și umilința, vom avea o generație de copii agresivi și revendicativi, sau vom avea copii care vor accepta violența cu ușurință din partea celorlalți, pentru că așa au fost obișnuiți din familie', a spus Andreea Raicu.

Consiliere gratuită pentru copii și părinți

Organizația Salvați Copiii este unicul furnizor la nivelul societății civile de servicii gratuite de consiliere directă pentru copii și părinți, în cadrul unei rețele de șase centre de consiliere (deschise în București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Suceava).

Părinții și copiii care au nevoie de consiliere se pot programa pentru sedinte gratuite si confidentiale de terapie, oferite de specialiști la centrele de consiliere din București și din țară.

În următorii trei ani, 8.000 de familii, copii și părinți, vor putea beneficia de serviciile consiliere și psihoterapie. Mai multe informații despre consilierea gratuită se pot găsi pe site-ul www.parintibuni.ro.

Platforma noastră de informare si consiliere on-line, rămâne la dispoziția părinților cu sfaturi de educatie și de gestionarea situațiilor de criză fără a folosi violența.

De asemenea, în cadrul campaniei, Salvați Copiii vă derula programe de formare profesională destinate profesioniștilor activi în domeniul educației, sănătății și protecției copilului. Astfel, 2.400 de profesionisti din domeniile sănătății, educației și protecției copilului din Bucuresti, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Suceava vor dobândi competențe crescute de intervenție în cazul copiilor victime ale violenței în familie, dar și de educație a părinților care doresc să schimbe practicile parentale violente, cu risc pentru dezvoltarea copiilor.

Este cea de-a șaptea campanie demarată de Salvați Copiii România în scopul reducerii fenomenului violenței asupra copilului. Printre reușitele acestor acțiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violență asupra copiilor în Legea 272/ 2004 (cunoscută ca 'Legea copilului'), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenței asupra copilului său inaugurarea celor șase centre de educație și servicii pentru părinți, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică.

În 6 din 10 familii din România părinții folosesc violenta

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul anului 2014 a fost raportat un număr total de 12.542 de situații de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Sunt cifre care nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Conform studiului sociologic la nivel national 'Abuzul și neglijarea copiilor', realizat de Organizația Salvați Copiii cu sprijinul Direcției Protecția Copilului — Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violenta este 'soluția'identificată de către părinți pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să învețe direct de la părinții lor că violența este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învățat, ci și folosit mai departe, în relație cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc. În cei 25 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație.

Mulțumiri speciale Teatrului de Păpuși Țăndărica, partener special în implementarea campaniei împotriva violenței asupra copiilor.

Diana Stănculeanu, Coordonator Proiect

 

Autor Redactia 08 Octombrie 2015, 08:45 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii