APIA - despre planul anul de distribuire a alimentelor pentru persoanele defavorizate

De Frimu Ghinea 21 Ianuarie 2013, 13:34 Social
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru implementarea  planului anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD), Romania a beneficiat în anul 2012 de fonduri comunitare de 60,7 mil  euro, în conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) nr. 562/2011 modificat şi completat de Regulamentul (UE) nr. 208/2012 de punere în aplicarea a Regulamentului (UE) nr. 807/2010 pentru implementarea Planului anual.

Pentru furnizare şi distribuţie, au fost stabilite următoarele produse: făină, mălai, orez, zahăr, paste făinoase, biscuiţi, ulei, mazăre verde în saramură, bulion, roşii în bulion şi fasole uscată. Fondurile comunitare au fost repartizate pentru achiziţionare de pe piaţa comunităţii de alimente,

Au fost încheiate următoarele contracte pentru cantităţile de alimente de furnizat:
-orez - cantitate contractată 17,5 mii to (SC ATIFCO INTERNATIONAL SA - RO), în valoare de 5,14 mil euro;
-faină -  cantitate contractată 36,2 mii to (VIEM CORPORATION EOOD – BG), în valoare de 6,60 mil euro;
-mălai -  cantitate contractată 12,2 mii to (SC ROMPAN SA), în valoare de 6,88 mil euro;
-ulei - cantitate contractată 17,1 mii kl (VIEM CORPORATION EOOD - BG), în valoare de 20,03 mil euro;
-paste făinoase - cantitate contractată 2,6 mii to (SC ROMPAN SA - RO), în valoare de 1,24 mil euro;
-biscuiţi - cantitate contractată 1,4 mii to (SC ORLANDO SRL - RO), în valoare de 1,2 mil euro;
-fasole uscată - cantitate contractată 3,7 mii  to (SC ROMPAN SA - RO), în valoare de 3,47 mil euro;
-mazare în conservă -  cantitate contractată 4, 4 mii to (SC ATIFCO INTERNATIONAL SA - RO), în valoare de 2,58 mil euro;
-bulion - cantitate contractată 3 mii to (SC CONTEC FOODS SRL - RO), în valoare de 2,46 mil euro;
-roşii in bulion - cantitate contractată 4 mii to (SC ATIFCO INTERNATIONAL SA – RO), în valoare de 2,46 mil euro;
-zahăr - cantitate contractată 8,9 mii to (SC AGRANA ROMANIA SA), în valoare de 7,82 mil euro.

Pentru distribuţia alimentelor APIA a încheiat un „Acord de cooperare” cu fiecare Consiliu judeţean şi cu Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

La 31.12.2012 au fost livrate următoarele produse: bulionul, pastele făinoase, biscuiţii, mălaiul, fasolea şi zahărul, urmând ca în luna ianuarie să fie finalizate orezul (83% distribuit), mazărea verde în saramură (79% distribuit ) şi roşiile în bulion (85% distribuit).

În ceea ce priveşte contractele cu operatorul economic VIEM CORPORATION EOOD pentru produsele alimentare făină şi ulei de floarea soarelui acestea au fost încheiate în data de 22.06.2012, respectiv 04.09.2012, în urma aplicării unor proceduri de achiziţie publică de licitaţie deschisă, prevăzute de legislaţia naţională în vigoare şi de regulamentele comunitare.
Garanţiile de buna execuţie s-au constituit în cuantum de 110% din valoarea contractului pentru furnizarea de ulei de floarea soarelui în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 807/2010 şi în cuantum de 148,06% din valoarea contractului pentru furnizare făină albă de grâu, în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 562/2011.       

Precizăm că pentru aceste produse s-a furnizat până la data de 31.12.2012, data scadenta a contractelor de furnizare, cantitatea de 10,8 mii to făina şi cantitatea de 0,5 kl ulei, respectiv 30% faină şi 3% ulei.

Cu toate demersurile făcute de instituţia noastră pentru continuarea livrărilor, operatorul economic nu şi-a mai realizat obligaţiile contractuale.

În acest moment APIA a transmis notificările de reziliere a contractelor la furnizor în care s-au stabilit şi cuantumul penalităţilor pentru părţile din contracte care nu s-au realizat. Această situaţie a fost comunicată şi Comisiei Europene în vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte.

 

Autor Frimu Ghinea 21 Ianuarie 2013, 13:34 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate