Lipsa infrastructurii adecvate, la sectiile de vot, pentru persoanele cu dizabilitati

De Redactia 03 Noiembrie 2014, 19:12 Social

Institutul pentru Politici Publice (IPP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si Asociatia Ceva de Spus (asociatie de auto-reprezentanti), pe fondul dificultatilor românilor din diaspora de a vota, atrag atentia asupra unei alte categorii de votanti carora li se interzice dreptul la vot: persoanele cu dizabilitati locomotorii  (134.982 persoane în România).

Un numar important de persoane cu dizabilitati au contactat, în cursul zilei de astazi, IPP pentru a sesiza faptul ca în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în sectiile de votare. Mai multe canale de televiziune au relatat în direct ieri, 2 noiembrie a.c., despre imposibilitatea de a vota în sectiile de votare în care erau arondati pe motiv ca nu existau rampe, lifturi sau secÈ›ia de vot era amenajata la etaj.

Este datoria Statului Român sa trateze cu demnitate persoanele cu dizabilitati ci nu sa le invoce alternativa chemarii urnei mobile acasa - situatie reglementata expres în lege pentru votantii care nu se pot deplasa.

Solicitam în aceasta situatie adoptarea simultana a 2 solutii:

- prima se adreseaza administratiei publice locale si priveste obligativitatea accesibilizarii de urgenta a infrastructurii sectiilor de votare astfel ca în data de 16 noiembrie a.c. persoanele cu dizabilitati locomotorii sa voteze în conditii conforme cu prevederile legale interne si internationale (rampe de acces în cladirile în care sunt amenajate sectiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înaltime adecvata celor care voteaza în fotoliu, perdelele acopera cabina);

- a doua solutie, complementara celei dintâi, o constituie adoptarea votului prin corespondenta.

Totodata, solicitam Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa-si foloseasca prerogativele pentru sanctionarea tuturor institutiilor în care sunt amenajate sectii de votare care vor raspunde pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2014, fara a tolera în continuare situatii în care persoanele cu dizabilitati nu pot vota.

 

Autor Redactia 03 Noiembrie 2014, 19:12 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate