Actiuni ale DSVSA Braila în perioada Sarbatorilor Pascale

De Redactia 06 Aprilie 2015, 13:49 Social

Obiectiv: Actiunile de supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in perioada premergatoare si in timpul Sarbatorilor Pascale 2015.
Actiunile tehnico-administrative:
- Asigurarea permanentei la sediul DSVSA Braila, CSVSA Braila si CSV Zonale, inclusiv in zilele de sambata si duminica, cu afisarea programului de lucru, a numelui medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare;
- Asigurarea necesarului de personal sanitar veterinar in vederea efectuarii expertizei carnii in toate pietele agroalimentare si in locurile special amenajate in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, inclusiv in zilele de sambata si duminica;
- Asigurarea permanentei cu personalul sanitar veterinar pentru efectuarea controlului oficial in unitatile care produc, prelucreaza, depoziteaza, comercializeaza produse de origine animala si nonanimala, precum si pentru verificarea modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate targurile de animale din judet si din toate pietele agroalimentare autorizate.

Actiunile care se vor intreprinde de catre DSVSA Braila pentru produsele de origine animala:
1.Comercializarea mieilor/iezilor vii - mieii/iezii vii se pot comercializa la targuri insotiti de:
- Certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii
- Formular de miscare F2.
Ambele documente se elibereaza de catre medicul veterinar de libera practica din localitatea din care provin animalele.
Obligatoriu, mieii/iezii vii vor fi individualizati (cu crotalie dubla din care una cu microcip).
Mieii/iezii vii se vor putea comercializa in piete si targuri autorizate sanitar veterinar si la abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru aceasta activitate. In acest caz, mieii/iezii trebuie sa fie insotiti de Certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii, Formular de miscare F2 si informatii lant alimentar.
Pe teritoriul municipiul Braila sunt aprobate temporar 2 spatii pentru comercializarea mieilor/iezilor vii respectiv, Targul de animale vii din Oborul Braila si Platoul Pietei Cezar Petrescu.

2.Comercializarea mieilor/iezilor sacrificati
Conform prevederilor Notei de serviciu nr. 5698/13.03.2015 emisa de ANSVSA referitoare la implementarea legislatiei sanitare veterinare care stabileste regulile generale si specifice de igiena aplicabile sacrificarilor de ovine (tineretului ovin - miei) in perioada Sarbatorilor Pascale 2015, tineretul ovin (mieii) se va sacrifica in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv in abatoarele de mica capacitate, conform Ordinului ANSVSA nr. 35/2011.

Abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, pe teritoriul judetului Braila, unde se pot sacrifica mieii la solicitarea fermierilor sunt:
1. SC Dinamel Trade SRL - Sos. Baldovinesti nr. 16, Braila
2. SC Bunicarm Impex SRL - Str. B.S.Delavrancea nr. 7
3. SC Prodaliment SRL - Sos. Baldovinesti nr. 12, Braila.

Mieii/iezii proveniti din abatoarele autorizate pentru schimburi intracomunitare vor avea aplicata o marca de sanatate de forma ovala si vor fi insotiti de Certificat de sanatate publica veterinara pentru carne proaspata si se pot distribui pe teritoriul national si schimb intracomunitar.

Privind sacrificarea mieilor/iezilor in spatii special amenajate avizate de catre DSVSA Braila, ca si in anii anteriori, aceste spatii se avizeaza la solicitarea Consiliilor Locale din orasul si judetul Braila; in urma sedintei Colegiului Prefectural au fost transmise note informative catre Consiliile Locale in acest sens.

Spatiile pentru sacrificarea mieilor/iezilor se avizeaza temporar de catre D.S.V.S.A. Braila si pot functiona in perioada 7 - 11 aprilie 2015, pana in data de 03.04.2015, in urma evaluarii s-au avizat 3 (trei) spatii pentru sacrificarea mieilor, dupa cum urmeaza:
- Administratia Pietelor si Targurilor SA Braila - locatie Platoul Pietei Cezar Petrescu (cartier Brailita)
- Centru amenajat temporar in exploatatie ovine - localitatea Maxineni
- Centru amenajat temporar in exploatatie ovine - localitatea Pietroiu.

Centrele amenajate temporar la cei doi producatori particulari, cu traditie in cresterea ovinelor pe teritoriul judetului Braila si-au creat, in decursul timpului, propria clientela si la solicitarea acesteia, vor sacrifica miei din productie proprie, iar vanzarea catre clienti se va face prin spatiile inregistrate sanitar veterinar din Piata Halelor Braila.

Carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va avea aplicata o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Braila pentru spatiul amenajat temporar respectiv.

Mieii/iezii sacrificati in locurile amenajate temporar se comercializeaza direct catre consumatorul final si nu catre alte unitati de vanzare cu amanuntul.
Pentru realizarea expertizei sanitare veterinare a mieilor sacrificati s-a asigurat personal de specialitate, instruit, care isi desfasoara activitatea atat timp cat functioneaza locurile amenajate pentru sacrificare.

Mieii/iezii sacrificati in gospodaria proprie nu se marcheaza; acestia si produsele rezultate se utilizeaza pentru consumul familial.

3. Comercializarea oualor
Ouale provenind din centrele de colectare autorizate se vor transporta numai cu mijloace de transport autorizate. Ele vor trebui sa fie marcate cu un numar distinct: cod identificare al exploatatiei.
Suplimentar, ouale romanesti sunt marcate si cu data durabilitatii minimale, care este de 28 zile de la ouat.

Ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar in pietele agroalimentare.
Sunt interzise de la comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, precum si ouale de palmipede (rate, gaste).

4. Comercializarea laptelui si produselor lactate
Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final sau prelucrarii in branzeturi, trebuie sa provina de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Laptele si produsele lactate se pot comercializa de catre crescatorii de animale in spatii autorizate (piete) in conditiile in care producatorii detin:
- document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru vanzare directa sau vanzare cu amanuntul;
- certificat de producator;
- fisa de sanatate a animalelor;
- carnet de sanatate al vanzatorului, cu viza medicului uman;
- buletin de analiza din care sa rezulte conformitatea laptelui crud.

Comercializarea branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare, de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara etc.) sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator.

Trasabilitatea branzeturilor obtinute de micii producatori se asigura prin aplicarea unor metode de etichetare care sa contina informatii referitoare la:
- denumirea produsului
- numele producatorului
- locul producerii
- data obtinerii.

Aceste informatii pot fi furnizate prin aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive, prin utilizarea de pungi imprimate, prin afisarea lor, in momentul expunerii la vanzare si pe toata perioada comercializarii, pe tablite sau panouri aplicate deasupra sau in dreptul produsului.

5. Comercializarea pestelui si produselor din pescuit
Pestele si produsele din pescuit se comercializeaza in spatii si locuri inregistrate sanitar veterinar care indeplinesc cerintele legale stabilite pentru desfasurarea acestei activitati, insotit de etichete si alte documente, inclusiv daca acestea provin din acvacultura (sistem de crestere controlata) sau sunt capturate (pescuite) din mediul salbatic.

Pestele si produsele din peste comercializate nu trebuie sa fie infestate cu paraziti vizibili si sa fie corespunzatoare din punct de vedere al examenului organoleptic.

Referitor la actiunile care se vor intreprinde de catre DSVSA Braila pentru produsele de origine nonanimala:
- Verificarea respectarii cerintelor de igiena si de trasabilitate in unitatile de fabricare a produselor de panificatie si patiserie, precum si in unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine non-animala specifice acestei sarbatori.

DSVSA Braila recomanda consumatorilor sa se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animala si non-animala numai din unitati autorizate, aflate sub control sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

In cazul in care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din sistemul "stradal", acestia se expun riscului de imbolnavire.

Director executiv
dr. Nita Caragata

 

Autor Redactia 06 Aprilie 2015, 13:49 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii