Sfaturi pentru gospodarie: intretinerea covoarelor

De Alexandrina Iordache 09 Decembrie 2011, 20:10 Secretele Bunicii
Covorul - eterna poveste. Culorile nu mai sunt vii, parul de caine sau pisica se curata greu, mai spargem un pahar sau varsam o ceasca de cafea. Ce facem? Putem apela si la experienta bunicelor noastre care nu foloseau detergenti speciali.

Pentru a inviora culorile covoarelor, le aspiram, le acoperim cu cartofi rasi peste care turnam in prealabil putina pa calda si lasam se se infuzeze bine cca 2 ore. Adunam apoi cartofii si stergem bine locul cu o carpa.

Culorile covoarelor, dar si ale tapiteriilor se invioreaza daca sunt sterse cu o perie inmuitata intr-o solutie de apa cu amoniac lichid (1 lingura amoniac la 1 litru de apa).
Guma de mestecat lipita de covoare sau canapele se scoate usor daca tinem deasupra un cub de gheata.

Parul de caine sau de pisica de pe covor se inlatura cel mai usor cu ajutorul unui burete umed.
Cioburile de sticla imprastiate pe covor se aduna usor daca tamponam covorul cu un ziar umed.
Scamele de pe covor se aduna foarte bine cu o bucata de perdea veche din nylon muiata in apa sapunita (clabuc de sapun) cu care stergeti covorul.

Petele de pe covoare, noi sau vechi, se indeparteaza folosind apa calda in care punem un dop de otet si putin sapun ras. Se freaca cu o perie aspra, apoi se clatesc cu apa curata si se usuca cu o carpa absorbanta.
Covoarele se pot curata si inviora culorile daca le presaram cu sare pe care o lasam sa actioneze 1 ora si apoi o aspiram. Scoate si petele de rugina.

Daca am varsat cafea pe covor putem apela la urmatoarea solutie: in 500 ml apa calda punem o lingura de glicerina. Cu un burete se freaca bine locul si apoi, cu o carpa umezita si stoarsa, stergem locul respectiv.

E bine de stiut ca un covor nou nu se aspira timp de 6 saptamani (se scamoseaza); covoarele se bat pe dos pentru ca asa se va elimina praful din ele.

 

Autor Alexandrina Iordache 09 Decembrie 2011, 20:10 Secretele Bunicii
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate