Vaccinarea antirabică la carnasierele domestice

De Redactia 19 Octombrie 2015, 11:00 Sanatate

Apararea sanatatii animalelor, protectia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, in raport cu cresterea animalelor, constituie o problema de stat si o indatorire pentru toti locuitorii tarii.

Având in vedere faptul ca rabia este o zoonoza grava (boala putându-se transmite la om prin muscaturi, zgarieturi sau orice alt contact cu saliva contaminata a animalelor bolnave) si pentru desfasurarea actiunii in conditii corespunzatoare, contribuind in acest mod la prevenirea  aparitiei rabiei la om si la alte specii de animale si la diminuarea  costurilor de combatere a bolii va facem cunoscut urmatoarele:

- A  fost  publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul ANSVSA nr.103 / 2015, privind modificarea Anexei 1 la Or. ANSVSA nr. 29 / 2014.
- In baza acestui act normativ vaccinarea antirabica profilactica a cainilor, pisicilor, a dihorilor domestici, a cainilor de stana, a animalelor din adaposturi speciale precum si a animalelor salbatice din gradini zoologice, circuri si alte spatii in care acestea  sunt adapostite, este obligatia proprietarilor si a detinatorilor de animale, persoane fizice sau juridice.
- Vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor în vârstă de peste 3 luni se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-februarie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.
- Aceasta actiune se efectueaza de catre medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi autorizat, conform <LLNK 12014     1 50FB01   0108>Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.
- Din punct de vedere tehnic aceasta actiune se realizeaza pe animale identificate prin microcipare conform Legii nr. 258 / 2013, contravaloarea fiind suportata de catre proprietarii cainilor (art. 8, pct. 5),  actiune ce trebuia finalizata la 01 01 2015.
- In cazul nerespectarii prevederilor Legii 258 / 2013, toti proprietarii care nu si-au identificat câinii din gospodarie vor fi sanctionati contraventional, cu amenda de 5000-10000 lei, conform art. 14, al. 1, lit. b.
Mentionam ca, in judetul Braila s-a distribuit vaccinul antirabic si incepand cu 01 10 2015 si s-a dispus inceperea campaniei de vaccinare antirabica.
                       
Cu stima,

DIRECTOR EXECUTIV,
DR. PANŢÎRU MARIAN
MEDIC PRIMAR VETERINAR

 

Autor Redactia 19 Octombrie 2015, 11:00 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii