Cercetare de piata a APC - Algocalminul se vinde în farmacii fara reteta

De Redactia 06 Martie 2014, 06:18 Sanatate

In perioada 20 februarie-3 martie 2014, APC România a realizat o cercetare de piata prin care s-a urmarit respectarea legislatiei specifice din domeniul comercializarii medicamentelor. In urma acestei cercetari, APC România a constatat o practica potential periculoasa pentru sanatatea consumatorilor - este vorba de vânzarea Algocalminului fara reteta.

Aceasta practica încalca hotarârea Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol sodic, de la eliberare fara prescriptie medicala, la eliberare cu prescriptie medicala care se retine în farmacii.

Precizam ca metamizolul sodic este substanta activa din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin si alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.

Astfel, farmacistii din mai multe farmacii, unele independente, altele facând parte din retele de farmacii, au eliberat, fara reteta între 2 si 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin: S.C.S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A., CATENA HYGEIA SRL., SC SENSIBLU SRL, S.C.MEDIMFARM S.R.L., FARMAPLANT SRL, SC. IRIS PHARM SRL., S.C. HELP FARM PLUS S.R.L. (CATENA), HELEN FARM, SC Help NET FARMA SA, M.C. SERV TOUR SRL, CENTROFARM S.A., NICOLLE IMPEX SRL, S.C. BELLADONNA CONCEPT PHARM S.R.L., FARMACIA ALISSA RETAIL SRL, LAVIRA TRANSPORT S.R.L (CATENA).

In urma acestei cercetari de piata, APC România solicita respectarea hotarârii Consiliului ANM în ceea ce priveste eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescriptie medicals. Substanta activsaa acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boala grava a sângelui  agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeana le-au intezis, iar în altele este posibila achizitia numai cu prescriptie medicala.

Solicitam farmaciilor sa tina seama de responsabilitatea pe care o au într-o piata in care consumatorii nu au foarte multe informatii si sa nu încurajeze consumul iresponsabil de medicament,  a precizat Presedintele APC România, Domnul Costel Stanciu.

Informatie furnizata de: Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România

 

Autor Redactia 06 Martie 2014, 06:18 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate