Ministerul Sănătății a luat măsurile necesare de prevenire a gripei de sezon

De Redactia 01 Februarie 2016, 10:58 Sanatate

In România gripa este supravegheata in mod specific de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
Metodologia se regaseste la http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/gripa-infectii-acute-respiratorii-si-sari.
Incepand din 28 septembrie 2015 CNSCBT emite rapoarte saptamanale privind evolutia gripei si semnaleaza Ministerului Sanatatii situatiile care pot pune problema evolutiei epidemice a acestei infectii.
 
In acest moment nu exista informatii legate de iminenta aparitiei  unei epidemii de gripa. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică larga și fără tendinţă de creştere semnificativă.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute si pana in data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel national. Numarul total de infectii respiratorii acute  este cu 8% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi saptamana  din anul 2015 si cu 11% mai mare decat cel din saptamana precedenta.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu inca 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.

Vaccinul gripal distribuit in acest an contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sanatatii şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Avand in vedere situatia din Ucraina, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa se asigure ca unitatile sanitare  iau toate masurile de prevenire specifica si nespecifica a gripei (purtarea echiamentului de protectie, limitarea circulatiei  bolnavilor si apartinatorilor, vaccinarea antigripala a personalului medical) si sa raporteze  zilnic  orice caz  cu evolutie si simptomatologie asemenatoare gripei.

Ministerul Sănătății

 

Autor Redactia 01 Februarie 2016, 10:58 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii