Există stocuri suficiente de medicamente zice PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

De Comunicat 10 Ianuarie 2023, 20:34 Sanatate

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a avut în cursul zilei de 10 ianuarie o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuităţilor medicamentelor care conţin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) şi antibiotice (amoxicilină + acid clavulanic).

Au fost prezenţi aproximativ 20 de producătorii locali şi internaţionali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice. De asemenea, s-a explicat faptul că toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine faţa cererii. Consumul lunar de soluţii pediatrice de ibuprofen în noiembrie şi decembrie a fost de circa 550 mii de cutii, cel de soluţii pediatrice de paracetamol de circa 300 mii de cutii iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creştere cu circa 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. Capacitatea lunară însumata de desfacere a producătorilor locali şi internaţionali de medicamente este de peste 600 mii de cutii de soluţie pediatrică de ibuprofen, peste 500 mii de cutii soluţie pediatrică de paracetamol şi de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate aşadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon.

S-a subliniat încă o dată nevoia de comunicare corectă în ceea ce priveşte existenţa foarte multor mărci care conţin substanţele amintite şi recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găseşte într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor. În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de demunirea comercială, conţin aceeaşi substanţă activă cu eficienţa, calitate şi siguranţă dovedite. Un alt aspect important care a fost menţionat în întâlnire a fost acela de a se comunica cu privire la evitarea achiziţionării şi stocării din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuităţi reale. Există stocuri suficiente în aşa fel încât nu este necesară achiziţia şi utilizarea decât în caz de nevoie şi, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor şi antibioticelor.

Aceste întâlniri vor continua, săptămânal dacă este nevoie, pentru a avea în permanenţă o imagine asupra stocurilor de medicamente şi a cantităţilor suplimentare care trebuie să fie fabricate.

Dr Dragoş Damian
Director Executiv PRIMER

 

Autor Comunicat 10 Ianuarie 2023, 20:34 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii